Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Worchester

V centrální části Anglie, v kraji známém jako Midlands, se rozkládá téměř stotisícové město Worchester. Jeho původní středověká krása byla v minulém století nepříliš vkusně zastíněna moderní zástavbou. Přesto je Worchester městem, které se těší oblibě turistů a ve kterém stojí za to strávit několik dní.

Architektonickým klenotem tohoto anglického města je i dnes katedrála u College Yardu. Původně na tomto místě stávala svatyně, které se nejdříve roku 1175 zřítila věž a v roce 1203 podlehla celá ničivému požáru. Ještě ve 13. století tak byly zahájeny práce na současné katedrále. Chrámová loď a ústřední věž byly dostavěny v 70. letech 14. století, následná drastická epidemie moru, jež zasáhla město, však znemožnila celkové dokončení katedrály. Důvod byl jasný, všichni dělníci pracující na stavbě totiž zemřeli.

V roce 1874 přibyla ke katedrále zatím poslední, zdobená část. V té době také Sir Gilbert Scott navrhl chór ve stylu vrcholné gotiky. Do chóru zakomponoval misericordie ze 14. století. Scott byl architektem, který kromě kostelů a klášterů navrhoval třeba také památníky nebo průmyslové stavby.

Katedrála v současné době ukrývá mnoho významných náhrobků. Najdete v ní dokonce mistrovské dílo středověkého kamenictví, kterým je pomník krále Jana I. Bezzemka umístěný před oltářem. Jižně od oltáře je situovaná votivní kaple, v níž odpočívá princ Arthur, bratr Jindřicha VIII. Zemřel tehdy velmi mladý, bylo mu teprve 15 let. V podzemí katedrály se podařilo dochovat obrovskou normanskou kryptu z roku 1084 pocházející z původní stavby.

Když projdete křížovou chodbou, dostanete se branou do College Green, na nějž se napojuje ulice Elgar Street lemovaná georgiánskými domky. Právě zde byste neměli vynechat návštěvu Museum of Worchester Porcelain, které vystavuje královský worcesterský porcelán z roku 1751. Když zahnete do High Street, objeví se před vámi radnice zvaná Guildhall z roku 1723, která je ozdobená sochami Stuartovců. Sochy zde byly umístěny jako projev loajality města k monarchii.

Na Cornmarketu stojí dům Ye Old King Charles House, v němž se po bitvě u Worchesteru v roce 1651 ukryl princ Karel, tedy budoucí král Karel II. Touto bitvou, ve které se proti sobě postavila vojska Olivera Cromwella a anglického krále Karla II., se vyřešila anglická občanská válka, která se vlekla již od roku 1642.

Ve Friar Street naleznete jedny z nejkrásnějších hrázděných domů, mezi nimi je i Greyfriars z roku 1480, který dostal novou výzdobu v dobovém stylu. Budova Commandery sloužila v 11. století původně jako nemocnice. V 15. století se však podrobila kompletní přestavbě a za občanské války byla využívána jako základna pro Karla I. Commandery vyniká pěkným krovem s obloukovými vzpěrami. Navštívit můžete ve městě také domov skladatele sira Edwarda Elgara – Elgar´s Birthplace, které opatruje věci spojené s jeho životem.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Ipswich
Westminster Abbey – nejstarší londýnský kostel
Londýn - St. Paul´s Cathedral
Tower of London
Londýnská Národní galerie

Článek byl zobrazen 11 150 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko