Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ipswich

V oblasti jihovýchodní Anglie se nedaleko pobřeží rozkládá asi 120 tisícové průmyslové město Ipswich, které je správním střediskem hrabství Suffolk. Město charakterizuje převážně moderní centrum, ale mezi moderní zástavbou vykukuje také několik budov pamatujících doby dávno minulé. Vychutnat si zde proto můžete i kouzlo staré Anglie.

Ipswich se začal rozvíjet ve 13. století, kdy zde byl založen přístav, jež následně sloužil živému obchodu se suffolkskou vlnou. Vlna sem přilákala vlámské tkalce a jejich umění napomohlo ke vzniku vzkvétajícího průmyslového odvětví. Vlna přinášela městu bohatství a v období prosperity se budovaly okázalé kostely a tudorovské budovy. Úpadek textilního průmyslu nastal v 16. století. Později, s nástupem průmyslové revoluce, se začalo z Ipswiche vyvážet uhlí.


Autor: Xavier de Jauréguiberry

K významným památkám města patří Ancient House v Buttermarketu, který se pyšní skvělou ukázkou ornamentální omítky. V tudorovské budově Christchurch Mansion z roku 1548 pobývala v minulosti Alžběta I., dnes v ní sídlí městské muzeum a galerie. Vyniká nejlepší sbírkou Constableových obrazů umístěných mimo Londýn. Mezi nimi nechybějí čtyři úžasné malby suffolkské krajiny. Vystavena jsou zde také díla jednoho z největších britských malířů a suffolkského rodáka Thomase Gainsborougha.

Během prohlídky města nevynechejte návštěvu Ipswich Musea, které uchovává repliky Mildenhallského pokladu a klenotů pocházejících z pohřebiště Sutton Hoo. Kdybyste si chtěli prohlédnout originály, museli byste zavítat do Britského muzea v Londýně. V centru města se tyčí kamenný kostel St Margaret´s pocházející z 15. století. Honosí se otevřeným krovem se sloupky a konzolkami a krásnými nástropními kazetami, jež byly vytvořeny v 17. století.

Tudorovská vstupní brána kostela pochází z roku 1527 a je spjata se snad nejslavnějším ipswichským rodákem, kardinálem Wolseyem, který byl zároveň arcibiskupem z Yorku. Ten začal ve městě budovat duchovní kolej, ale ještě před jejím dokončením ztratil královu přízeň. Také v okolí města Ipswich se nalézá celá řada historických a přírodních památek, které stojí za to navštívit.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Westminster Abbey – nejstarší londýnský kostel
Londýn - St. Paul´s Cathedral
Tower of London
Londýnská Národní galerie
Londýn - Tower Bridge

Článek byl zobrazen 9 203 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko