Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tower Bridge - nejfotografovanější most Anglie

Bezpochyby nejznámějším a také nejfotografovanějším mostem v Londýně je Tower Bridge. Tento honosný výtvor viktoriánské architektury byl postaven v roce 1894 podle návrhu sira Horace Jonese a netrvalo dlouho, aby se stal symbolem anglické metropole.

I když je most starý „jen“ 115 let, je dnes společně s Big Benem nejznámější londýnskou pamětihodností, kam dennodenně míří davy zvědavých turistů.  O výstavbě mostu bylo rozhodnuto již na počátku 19. století, kdy se ve východní části Londýna začala rozrůstat průmyslová výstavba.  V souvislosti s ní bylo nutné vybudovat přes řeku Temži most, který by stál po proudu za mostem London Bridge. Nebylo však možné vystavět most klasický, protože by byla narušena lodní doprava do londýnského přístavu. Postaven byl proto zvedací most, což umožnilo tudy i nadále proplouvat větším lodím. V roce 1870 byla vyhlášena veřejná soutěž na konstrukci nového mostu, do níž se nakonec přihlásilo více než 50 nejrůznějších návrhů. Jejich vyhodnocování však bylo velmi kontroverzní a rozporuplné, teprve v roce 1884 bylo rozhodnuto o vítězství návrhu městského architekta Horace Jonese.

Se stavbou mostu se začalo v roce 1886 a práce, na nichž se podílelo 5 dodavatelů a 432 dělníků, trvaly dlouhých osm let. Dva masivní pilíře, které byly položeny na dno řeky Temže, byly zality více jak 70 tisíci tunami betonu, což mělo zajistit mostu stabilitu. Jones v roce 1887 zemřel a na jeho místo nastoupil hlavní inženýr sir John Wolfe-Barry, který strohý středověký styl nahradil zdobnější viktoriánskou gotikou. Most byl slavnostně otevřen v roce 1894 a zahajovací ceremonie se zhostil princ z Walesu, budoucí král Edward VII. a jeho žena Alexandra Dánská.


Foto: uvnitř mostu

Dnes mostu klenoucímu se nad řekou dominují dvě neogotické věže, které jsou obloženy cornwallskou žulou a portlandským kamenem. Věže ukrývají mohutné ocelové konstrukce s mechanismem, díky kterému je umožněno zvedat silniční přejezd. Zvedání mostu je velkým turistickým lákadlem a působivou podívanou. Zvednutá mostovka vytváří 40 metrů vysoký a 60 metrů široký prostor, který je dostačující i pro velké nákladní lodě. Kdy se bude most zvedat, je možné si dopředu telefonicky zjistit. Mostní rámy jsou zvednuty přibližně pětsetkrát do roka. Na vrchol věží je možné se dostat buď výtahem, ti trénovanější mohou zkusit výstup po 300 schodech.


Foto: pohled z mostu

Vrcholky věží jsou vzájemně propojeny dvěma výškovými lávkami, které sloužily pěším, ve chvíli, kdy byly mostovky zvednuté a proplouvaly lodě. Bohužel se lávky staly také místem, kde se srocovaly prostitutky, zloději a staly se i oblíbeným cílem sebevrahů. Kvůli této nechvalné pověsti byly v roce 1909 pro veřejnost uzavřeny. Od roku 1982 jsou již opět zpřístupněny jako součást historické prohlídky mostu s průvodcem zvané „Tower Bridge Experience“. Na tomto okruhu si můžete prohlédnout dobové fotografie, rukopisné dokumenty a film o stavbě mostu. Součástí prohlídky je také návštěva původní strojovny s parním strojem, umístěné v budově nedaleko jižního konce mostu, která sloužila až do roku 1976 ke zvedání mostovek. Poté byl tento systém elektrifikován. Z lávek se naskýtá nádherná podívaná na Temži a velkou část města.

Zájemci si v současné době mohou objednat ještě speciální prohlídku s názvem „V zákulisí“, která zahrnuje návštěvu současného řídícího centra, které nahradilo původní parní stroje. V roce 2000 byl zaveden nový počítačový systém, díky kterému je dnes umožněno ovládat most na dálku. Zatím se ovšem tento moderní systém projevil spíše jako značně poruchový, mnohokrát už způsobil zaseknutí mostu v otevřené nebo zavřené pozici. Je proto potřeba na něm ještě zapracovat. Most leží téměř nad první podzemní dráhou na světě - Tower Subway, která byla otevřena již v roce 1870. Byla nejkratší komunikací spojující oba břehy řeky Temže.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 13 058 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko