Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Katedrála Svatého Pavla v Londýně - druhý největší chrám světa

Katedrála Svatého Pavla je jednou z výrazných dominant britské metropole Londýna a mezi církevními stavbami zde má zcela výsostné postavení. Jde o druhou největší sakrální stavbu na světě, jejíž nepřehlédnutelná kopule patří neodmyslitelně k siluetě východní části města.

Katedrála se tyčí na kopečku Ludgate Hill, odkud se naskýtá krásný výhled nejen na střechy okolních domů, ale také na nedalekou řeku Temži. Místo, na kterém katedrála stojí, patřilo odnepaměti k církevním účelům a katedrála je tak dnes již pátým kostelem, jež zde byl vystavěn. První dřevěný kostelík se tu objevil již v sedmém století. Než zde však vyrostla katedrála mající dnešní podobu, trvalo mnoho staletí. Tehdejší stavby ničily především četné požáry, z nichž nejničivější proběhly v letech 962 a 1087. Kostely byly vždy nově zrekonstruovány a také během středověku prošly mnoha úpravami.

Nejtragičtěji se do historie katedrály zapsalo datum 2. září roku 1666. Podle Londýnské kroniky tehdy město zachvátil Velký londýnský požár, neboli Great Fire of London, v jehož plamenech zmizela nejen celá katedrála, ale také asi čtyři pětiny tehdejší metropole. Místo ale naštěstí neupadlo v zapomnění a opravné práce na sebe nenechaly dlouho čekat. O vytvoření modelu nového chrámu se zasloužil jeden z největších mistrů té doby – Sir Christopher Wren. Stavba byla zahájena v roce 1675 a dokončena až o mnoho let později – v roce 1710. Jakmile byla katedrála dostavěna, byla se svou délkou 181 metrů třetím nejdelším chrámem v Evropě a pyšnila se 149 metrů vysokou věží. Wren byl významným architektem, který se zasloužil o vzkříšení ještě dalších asi padesáti kostelů po celém Londýně, které lehly při Velkém požáru popelem.

Dnes je Katedrála Svatého Pavla hned po vatikánské bazilice Svatého Petra druhou největší kopulovitou církevní stavbou na světě a zároveň nejkrásnější starou budovou v Londýně. Je stále využívaná k běžným bohoslužbám, ale také k mimořádným a celosvětově sledovaným událostem. V roce 1965 se stala dějištěm konání pohřbu ministerského předsedy a držitele Nobelovy ceny za literaturu Sira Winstona Churchilla, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších státníků 20. století. Jeho pohřeb se zároveň stal přehlídkou světových politických osobností, která byla překonána až pohřbem papeže Jana Pavla II. v roce 2005. V červenci roku 1981 se zde zase kupříkladu konal sňatek princezny Diany a prince Charlese. Po tragickém 11. září roku 2001 se v St. Paul´s Cathedral konaly bohoslužby za newyorské oběti teroristických útoků.

Katedrála každého návštěvníka ohromí hlavně svým západním průčelím, které je ve večerních hodinách zalito zeleným světlem. V její druhé části se nachází pohřebiště umělců a kapitánů, z čehož umělců je zde pochováno dokonce více než ve Westminster Abbey. I když tato část působí poněkud neosobně, je i tak považována za působivý architektonický skvost. Ve slavnějším Westminster Abbey je také pohřbeno mnoho známých osobností a probíhají zde dokonce korunovace anglických panovníků.

Katedrála je na mnoha místech zdobená četnými architektonickými prvky. I přesto, že s tím Wren nesouhlasil, byla nakonec i její kopule zdobena Thornhillovými freskami. K nejbohatěji zdobeným částem však patří oltářní prostor, kde se nacházejí velkolepé, propracované, zlacené mozaiky s obrazy ptáků, ryb, zvířat a přírody. Stáří fresek se datuje do 90. let 19. století. Ve vedlejší jižní lodi katedrály se nachází dokonce unikátní a jediná kompletně dochovaná socha pocházející ještě ze staré St. Paul´s Cathedral, kterou zničil požár. Socha je portrétem básníka Johna Donna, který byl kazatelem a také děkanem St. Paul´s.

Ke katedrále se snadno dostanete linkou metra Central. Musíte vystoupit na zastávce St. Paul´s, odkud už dojdete v pohodě pěšky až ke katedrále. Další možností, jak se sem dostat, je jít pěšky po trase Trafalgar square – Tower Bridge, od břehu řeky Temže.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Falmouth, třetí největší přírodní přístav světa
Rye - starobylé opevněné městečko
Hereford - obec se statusem města
Buckinghamský palác
Dover - brána do Anglie

Článek byl zobrazen 16 046 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko