Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Westminster Abbey – nejstarší londýnský kostel

V jedné z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších částí Londýna známé jako West End se rozkládá majestátní budova opatství Westminster Abbey, které je doslova ztělesněním anglické historie. Dnes patří k nejkrásnějším budovám v metropoli a je velkým turistickým lákadlem.

Okolí opatství nevypadalo vždy tak jako dnes, původně se zde podle pověstí nacházel jen pustý ostrov Thorney Island obklopený ze všech stran močály. Samotné Westminster Abbey bylo založeno již v 8. století a od století jedenáctého je místem posledního odpočinku britských panovníků a slavných občanů Anglie, kterých je zde dohromady přes tři tisíce. Uložen je zde například přírodovědec Charles Darwin či otec nukleární fyziky Ernest Rutherford. Proběhl zde i smuteční obřad po smrti princezny Diany. Stavba zároveň slouží jako dějiště korunovací a královských svatebních obřadů. První korunovační obřad se zde odehrál již v roce 1066, kdy zde byl během vánočních svátků korunován Vilém Dobyvatel. Prvním obřadem, který přenášela televize, byla korunovace současné britské královny Alžběty II. v roce 1953.

Opatství bylo několikrát přestavěno – v 11. století Edwardem Vyznavačem a v polovině 13. století Jindřichem III. Ten věnoval na přestavbu neuvěřitelné množství finančních prostředků. Opatství je tak údajně nejdražší církevní stavbou středověku. Díky přestavbám budova nese prvky široké škály nejrůznějších architektonických stylů. Opatství je dnes z poloviny národním kostelem a z poloviny muzeem, které pečuje o náhrobky a pomníky uctívající mnoho významných postav britského veřejného života včetně politiků a básníků. Nejznámější hrobka patří Siru Isaacu Newtonovi - je velmi umně zdobená sochařskými a malířskými výtvory oslavujícími vědecké objevy svého obyvatele a nad ní se vyjímá koule s motivy zvěrokruhu.

Do nitra stavby je možné vstoupit z její severní strany, která má majestátní zdobené průčelí. Při vstupu se můžete kochat řadou památníků politiků, které se nazývají Statesmen´s Aisle. Za nimi pak následuje klasické architektonické dílo opatství – kaple Lady Chapel z roku 1503, jež byla vystavěna pro Jindřicha VII. Má členitou klenbu a krásně propracované lustry, celek je tak ukázkou anglického pozdně gotického slohu. Další jedinečností jsou chórové lavice z roku 1512. Severně od kaple se nachází místo odpočinku vnuček Jindřicha VII., královny Alžběty I. a královny Marie. V jižní lodi je pak v nádherné hrobce uložena Jindřichova matka Margaret Beaufortová.

Zajímavou součástí katedrály je Poets´ Corner, neboli Koutek básníků. Tento umělecký panteon vzdává holt literárním velikánům, jakými byli například Shakespeare, Byron, Tennyson, Chaucer či T. S. Eliot. Svůj klid zde však našli i spisovatelé Rudyard Kipling (Kniha džunglí) a Charles Dickens (Oliver Twist). Dveřmi v jižní lodi z roku 1298 se dostanete do velké křížové chodby Great Cloisters. Na konci křížových chodeb stojí osmiúhlá kapitula Chapter House, kde se od roku 1257 konaly schůze sněmovny poslanců. Pokud si zakoupíte vstupenku do Chapter House, dostanete se na ni také do jedné z mála dochovaných normanských částí opatství, kde najdete Undercroft Museum. V muzeu jsou uloženy celé generace královských posmrtných masek, včetně masky Jindřicha VII. a Edwarda III. K vidění jsou také voskové pohřební figuríny Karla II., Viléma III. a manželky Marie a také Lady Frances Stuartové s vycpaným papouškem.

 

Nejvyšší chrámovou lodí nejen v tomto opatství, ale také v celé zemi je zdejší úzká střední loď s výškou přes 30 metrů. U západních dveří můžete shlédnout portrét Richarda II. pocházející ze 14. století. Jde o nejstarší známý obraz anglického vladaře, který byl malován podle živé předlohy. K nejznámějším pamětihodnostem Westminster Abbey však patří náhrobek Neznámého vojína stojící u západních dveří, sloužících dnes jako hlavní východ. Za vstup do Westminster Abbey zaplatíte poplatek 10 £, tyto peníze jsou jediným příjem opatství.

O zvýšení popularity Westminster Abbey se postaral kontroverzní román Šifra mistra Leonarda od spisovatele Dana Browna. Ten vyšel v roce 2003 a rozhněval pohlaváry křesťanské církve po celém světě. Závěrečná scéna se odehrává přímo v interiéru chrámu, proto je v současné době návštěvnost chrámu až dvojnásobná. Pro zájemce se organizují dokonce speciální výpravy, které je provedou po stopách jejich hrdinů. Průvodci při těchto prohlídkách mají také možnost opravit některé faktické chyby, které se v románu objevily. Hollywoodským filmařům bylo zakázáno natáčet scény pro filmové zpracování románu přímo ve Westminster Abbey, proto jim jako kulisy musely posloužit jiné londýnské katedrály.

Autor: Jana Přibylová

Předchozí články z Anglie:
Londýn - St. Paul´s Cathedral
Tower of London
Londýnská Národní galerie
Londýn - Tower Bridge
Autem do Anglie

Článek byl zobrazen 10 969 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko