Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tower of London - pevnost na břehu Temže

Jednou z hlavních turistických atrakcí Londýna je pevnost Tower of London tyčící se nad řekou Temže. Po mnoho staletí byla symbolem síly zdejšího panovníka a sloužila jako stráž vstupní cesty do metropole. V řadě nepřátel vzbuzovala respekt a dokonce i strach.

Oficiální název londýnského Toweru je Palác a pevnost Jejího Veličenstva, Tower of London - Her Majesty's Palace and Fortress, The Tower of London. Jeho historie sahá do roku 1066, kdy jej nechal vybudovat Vilém Dobyvatel. Původně šlo jen o prostou rozhlednu. V roce 1097 zde byla postavena Bílá věž – White Tower, která se tyčí uprostřed a dala celému komplexu jméno. V průběhu staletí zde pak vyrostly ještě další krásné budovy. Současná podoba Toweru pochází z velké části až z 13. století.

Tower je však spojován spíše s temnou minulostí Londýna, v tzv. Krvavé věži byli vězněni, mučeni a popravováni nepřátelé, ale i lidé, kteří se znelíbili panovníkovi. Mezi těmi, kdo zde nalezli svou smrt, byli i dva synové a dědicové Eduarda IV., které sem uvrhnul jejich strýc Richard Z Gloucesteru v roce 1483. Důkazem toho jsou dvě dětské kostry, které byly v roce 1674 objeveny nedaleko Toweru. Dlouhých třináct let ve věži strávil také sir Walter Raleigh. Svou sestrou Marií zde byla vězněna také Alžběta I. Naposledy sloužil Tower jako vězení v době 2. světové války, kdy sem byl uvržen Hitlerův zástupce Rudolf Hess.

Střídavě sloužila pevnost také jako královské sídlo, zbrojnice, mincovna, zvěřinec, observatoř a klenotnice. V současné době uchovává korunovační klenoty, obrovskou sbírku zbraní a jiné zajímavé exponáty. Mezi okouzlujícími korunovačními klenoty umístěnými ve výstavní síni Waterloo Barracks uvidíte žezlo s křížem z roku 1660, jenž je zdobeno největším diamantem na světě a prstenem ze safíru. Také se zde nachází královská koruna vyrobená v roce 1837 pro královnu Viktorii, jablko osázené drahokamy a meč. Prohlídkou klenotů však může být někdo zklamán, je totiž jen velmi letmá. Návštěvníci kolem klenotů projíždí na pohyblivé plošině, jejíž rychlost jim umožňuje prohlížet si je pouhých 28 vteřin. V síni je umístěn také jeden z nejslavnějších a největších opracovaných diamantů na světě, jmenuje se Koh-i-Noor a je vystaven v blízkosti východu.

Dominantou celého areálu je bezpochyby Bílá věž – White Tower, která byla dokončena v roce 1097 a se svou výškou 27 metrů byla tehdy nejvyšší stavbou v Londýně. Za vlády Jindřicha VIII. ji zdobily rohové kopule. Kromě královské sbírky zbraní můžete v jejich interiérech navštívit ještě nejstarší londýnský kostel Chapel of St. John. Právě ve zdejší kapli měl být po své smrti v roce 1471 pochován Jindřich VI. Okolo White Tower se rozkládá Towerský trávník (Tower Green), na němž byli v minulosti popravováni privilegovaní vězni. Dělo se tak daleko od rozvášněných davů, které se chodily bavit a pošklebovat na veřejné popravy na Tower Hill. Odsouzeni tak měli tu „čest“ zemřít relativně v klidu, mimo veřejné dění. Celkově zde bylo popraveno jen sedm lidí, z toho i dvě ze šesti žen Jindřicha VIII. – Anna Boleynová a Kateřina Howardová. Všichni tito lidé jsou pohřbeni v tudorovském kostele Chapel of St. Peter-ad-Vincula. Do něj je však vstup povolen jen během organizovaných prohlídek s průvodcem.

Královský zvěřinec byl na Toweru zřízen kolem 13. století, s největší pravděpodobností již v roce 1204, v době vlády Jana Bezzemka. Většina zvířat pocházela ze zvěřince založeného Jindřichem I. v roce 1125 v jeho paláci ve Woodstocku nedaleko Oxfordu. V roce 1235 obdržel Jindřich III. od římského císaře jako svatební dar tři leopardy. Opatrovatel královských leopardů dostával denně šestipenci na jejich výživu a jednu penny dostával jako honorář. V roce 1264 byl zvěřinec přestěhován do Bulwarku a byl přejmenován na Lion Tower. Pro veřejnost byl poprvé otevřen za vlády Alžběty I. a od roku 1804 do něj měla veřejnost pravidelný přístup. V roce 1835 byla i ta poslední zvířata přestěhována do Londýnské Zoo. Lion Tower byla zbourána a do dnešních dní se z ní dochovala jen brána Lion Gate.

Tower of London je hlídán 42 strážci, kterým se zde říká Beefeaters, nebo také oficiálně Yeomen Warders, kteří v pevnosti bydlí a poznáte je podle typických tudorovských uniforem. Tito lidé plní také funkci průvodců, zároveň mají na starosti taktní ochranu pevnosti, ale zároveň jsou i jakousi turistickou atrakcí. Každý večer provádí tradiční Ceremony of the Keys, což je uzamčení bran Toweru. Dalšími slavnými obyvateli pevnosti jsou havrani, kteří jsou zde chováni na náklady vlády. Může za to stará legenda, která praví, že dokud budou v Toweru havrani, bude celá Anglie v bezpečí proti invazím. Pokud odtud odletí, království se zhroutí. Možná také proto má všech osm havranů přistřihnutá křídla…

Tower of London patří k nejpozoruhodnějším stavbám města a každý den láká davy turistů. Je jednou z nejlépe dochovaných středověkých pevností v celé Anglii. Návštěvníci dnes vstupují do pevnosti z Water Lane, v minulosti však byla většina vězňů přivážena skrz Traitor´s Gate, neboli Branou zrádců. Na nádvoří se tyčí Lanthornská a Wakefiledská věž, které měly v minulosti prezentovat pevnost jako středověké sídlo Edwarda I. V Martin Tower je možné si prohlédnout výstavku vyřazených a odložených královských korun bez drahokamů, nebo doplněných jejich replikami.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 15 310 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko