Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Winchester, sídlo krále Artuše

V jihovýchodní Anglii se v hrabství Hampshire nachází krásné město Winchester, které bylo v minulosti hlavním městem starobylého království Wessex. Oplývá řadou památek a jeho historie na vás dýchne na každém kroku. V samotném městě, kterým protéká řeka Itchen, dnes žije okolo 40 tisíc obyvatel.

Dějiny města sahají až do doby železné, kdy bylo v místě na západním okraji dnešního města vybudováno opevnění Oram's Arbour. Římané zde posléze postavili město nazývané Venta Belgarum, které bylo důležitým obchodním centrem oblasti. V roce 686 se Winchester stal hlavním městem království Wessex a krátce i celé Anglie. Ve středověku byl důležitým centrem obchodu s vlnou a stal se součástí pásu opevnění podél jižního pobřeží. Úpadek města nastartoval požár v roce 1141. O obnovu se snažil Vilém z Vykenhamu, který byl zdejším biskupem. Ten ve městě založil Winchester College a v Oxfordu pak ještě New College.


Foto: katedrála ve Winchesteru  Autor: Chris Walton

Winchester nebyl jen hlavním městem Wessexu, ale také předním sídlem anglosaských králů. Vilém dobyvatel zde nechal vystavět jeden ze svých prvních anglických hradů Einchester Castle, ze kterého se však podařilo dochovat pouze hlavní sál Great Hall, který v roce 1235 nahradil původní síň. Dnes se v něm nachází Muzeum historie Winchesteru, které ukrývá legendární Kulatý stůl - The Round Table, jež nechal vyrobit král Artuš proto, aby si byli jeho rytíři naprosto rovni a žádný si nemohl nárokovat přednostní právo. Údajně je jeho tvůrcem mág Merlin, ve skutečnosti však pochází z 13. století. Původně byl stůl bez kresby, ta na něj byla doplněna až roku 1522 pro krále Jindřicha VIII. Na okrajích stolu jsou napsána jména Artušových rytířů. Za Great Hall byla zrekonstruována středověká zahrady královny Eleanory.

Nejvýznamnější památkou Winchesteru je bezpochyby katedrála, která je s délkou 170 metrů nejdelší v Evropě. První kostel na jejím místě vyrostl již v roce 648, ale výstavba nynějšího svatostánku byla zahájena roku 1079. Původně šlo o benediktinský klášter, který si i přes značné úpravy zachoval řadu nádherných normanských prvků. Normanská je zejména krypta, příčná chrámová loď a věž. Katedrála je místem posledního odpočinku mnoha biskupů z Winchesteru, anglosaských králů, monarchů a po nějakou dobu byla také poutním místem k hrobce svatého Awithuna. Uskutečnily se zde mnohé korunovace a svatby, vdávala se zde například královna Queen Mary, která si brala Filipa II. Španělského.

Na nádvoří katedrály se nachází množství historických staveb pocházejících z doby, kdy byla ještě převorstvím. Impozantní je zejména budova děkanství z 13. století, která původně sloužila jako sídlo převora a roku 1486 se v ní narodil Artur, princ z Walesu. V sousedství stojí hrázděný dům Cheyney Court z 15. století, který je bývalým sídlem spolupracovníků biskupa. Jde o nejstarší budovu, pravděpodobně byla postavena radou města v roce 1380. Najdeme ji v prostorách nádvoří katedrály vedle děkanské zahrady Dean´s garden. V budově Pilgrim´s Hall mohli poutníci strávit noc po jejich dlouhém putování. Dnes se zde konají různé společenské události, hrají zde hry a pořádají se koncerty. Katedrální knihovna schraňuje více než 4000 publikací, včetně Winchesterské bible, která je jedinečnou ukázkou iluminačního umění 12. století.

S katedrálou sousedí Old Minster, tedy spíše jeho prastaré základy, které se už ztrácí v trávě. Hned vedle stál také New Minster, což bylo původní pohřební místo Alfréda Velikého a jeho syna Eduarda I. Ke dvěma dochovaným vstupním objektům, jež najdete v městských hradbách z 12. století patří Westgate Museum. Jde o prostory bývalého žaláře, které krášlí malovaný strop ze století šestnáctého. Ten sem byl přemístěn z nejstarší anglické soukromé školy Winchester College.


Foto: Wolvesley Castle    Autor: Rachel Clarke

Další významnou památkou Winchesteru je hrad Wolvesley Castle postavený v roce 1110. V normanském období byl sídlem biskupů katedrály. Za Jindřicha z Bloa byl hrad značně rozšířen a zrekonstruován. Do současnosti se z něj však podařilo dochovat jen ruiny. Nedaleko centra města byl rovněž Jindřichem z Bloa v roce 1130 postaven chudobinec a obrovská normanská kaple Nemocnice sv. Kříže. Byla jedním z míst odpočinku poutníků směřujících do Canterbury. Také dnes mají znavení příchozí nárok na tzv. „Wayfarer´s Dole“, což je sklenice piva a chléb, stejně tak, jako tomu bylo i ve středověku.

Z roku 1382 pochází budova Winchesterské koleje, školy založené Vilémem z Vykenhamu. Pod komplex kolejí spadají dvě nádvoří, brána, klášter, aula a velkolepá kaple. Původně byla kolej určena pro vzdělání chlapců z chudých rodin. Při návštěvě Winchesteru byste neměli vynechat prohlídku obnoveného vodního mlýna Winchester City Mill na řece Itchen. Je situován v historickém centru města, kde stojí pravděpodobně už od 11. století. V polovině 18. století byl opraven a až do roku 1900 byl plně užíván a fungoval. Následně z něj udělali prádelnu a posléze byl dokonce nabídnut k prodeji. Naštěstí jej odkoupili nadšenci, kteří jej předali národní památkové organizaci. V současnosti je tak opravený mlýn velkou turistickou atrakcí a slouží zároveň jako hostel, kde mohou návštěvníci města přespat.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Norwich – město kostelů
Bristol – kde kotví parník Great Britain
Bodiam Castle
Brighton – turistické centrum jižní Anglie
Durham postavený na pahorku

Článek byl zobrazen 11 355 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko