Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Portsmouth žije námořní minulostí

V anglickém hrabství Hampshire situovaném na jižním pobřeží Velké Británie se rozkládá přibližně 190 tisícové město Portsmouth. Je nejen významným námořním přístavem, ale také nejdůležitější britskou námořní základnou. Stalo se tak velkým lákadlem pro všechny, kdo se zajímají o námořní minulost Anglie.

Město bylo založeno v roce 1180 normanským šlechticem Jeanem de Gisorsem. Dne 2. května 1194 dal král Richard I. městu privilegia konat výroční trh a zřídit městský soud k projednávání záležitostí menšího významu. Město bylo osvobozeno od roční daně a ve městě byla vybudována radnice a řada domů. Za Normanů se v oblasti vyvinul malý přístav, nově příchozí Římané pak na severním okraji zátoky nechali postavit pevnost. Strategicky výhodná poloha města na ostrově Portsea Island byla nejvíce využita za Tudorovců, kdy zde Jindřich VII. nechal postavit první suchý dok na světě a učinil tak z Portsmouthu královský přístav. Od té doby město jen vzkvétalo.


Foto: Portsmouth Memorial Bridge  Autor: Susanna Celso

Během druhé světové války utrpěl Portsmouth značné škody během těžkého bombardování, zničena byla řada měšťanských domů i historických památek. Významným datem byl 6. červen 1944, kdy na pláži Southsea v přístavu Portsmouth došlo k nalodění části jednotek, určených pro invazi v den D. Vylodění spojenců v Normandii dnes zachycuje válečný památník D-Day Museum, jehož největším skvostem je „Overlord Embroidery“, mistrovská výšivka objednaná v roce 1968 u Royal School of Needkework. Vypracování této 83 metrů dlouhé výšivky trvalo pět let, na 34 panelech je vyobrazeno právě ono historické vylodění.

Po válce byla většina poničené i zachovalé obytné zástavby města stržena ve snaze zlepšit kvalitu bydlení. Profil města tak nyní formuje nová zástavba výškových budov. Tento kdysi velmi rušný námořní přístav, který sloužil i jako místo odpočinku mnoha slavných lodí, se však pomalu proměňuje v mnohem poklidnější, i když průmyslové město. Význam Portsmouthu coby vojenského přístavu tak v posledních letech klesá, přesto i nadále zůstává hlavní loděnicí a základnou britského královského loďstva Royal Navy. Ze severu je město chráněno 131 metrů vysokým vrchem Portsdown Hill, ze kterého se naskýtají krásné výhledy. Na jihu je zakončeno průlivem Solent a ostrovem Wight v pozadí. Většina území Portsmouthu tak leží v nadmořské výšce pouhých 3 metrů.

Portsmouth je jediným ostrovním velkoměstem Spojeného království a zároveň 13. nejhustěji osídleným místem v Evropě. Většina pamětihodností, které zde dnes najdete, souvisí s  námořní minulostí města. V posledním desetiletí proběhla tolik potřebná rekonstrukce turisticky atraktivních starých loděnic Portsmouth Historic Ships. Najdeme zde i nejstarší dosud používaný suchý dok. Vystaven je také trup vlajkové lodi Jindřicha VIII. zvané Mary Rose, jež se převrátila při první plavbě v roce 1545, kdy se měla zúčastnit bitvy proti Francouzům. Z mořského dna byla vyzdvižena v roce 1982 spolu s tisíci předměty z 16. století. V sousedství Mary Rose kotví anglická vlajková loď, na jejíž palubě zemřel admirál Nelson během bitvy u Trafalgaru.


Autor: Rob Overcash

Kdo má zájem, může navštívit Royal Naval Museum, které je věnováno námořním dějinám od 16. století až po bitvu u Falkland. Zde vás jistě upoutá první britský pancéřovaný parník Warrior. Další atrakcí s námořní tématikou je Submarine World. Mimo jiné najdete ve městě rodný dům anglického romanopisce 19. století Charlese Dickense. Domek, kde se v roce 1812 narodil, je zařízen v dobovém stylu a předělán na muzeum.

Portsmouth je mezi britskými městy raritou, má totiž dvě katedrály - anglikánskou katedrálu sv. Tomáše a římskokatolickou katedrálu sv. Jan Křtitele. Zajímavý je také posádkový kostel Garrison Church, který byl v druhé světové válce vybombardován a nyní slouží jako památník. Mezi další zajímavosti města patří akvárium Blue Reef, přírodovědné muzeum Cumberland House a hrad Southsea Castle. Kolem původního přístavu se rozkládá Old Portsmouth, který si zachovává svůj georgiánský a tudorovský charakter. Od roku 2005 dominuje městu 168 metrů vysoká věž Spinnaker Tower, která se nachází na nábřeží Gunwharf Quays. Její vyhlídkové plošiny jsou ve výšce 99, 104 a 109 metrů.

Na severním okraji zálivu stojí hrad Portchester Castle, který byl v 3. století obehnán hradbami a i dnes představuje nejlepší ukázku římského námořního opevnění v severní Evropě. Jindřich V. využil hrad jako místo shromáždění svého vojska před bitvou u Azincourtu. V 18. a 19. století pak Porchester Castle sloužil jako tábor pro válečné zajatce. Na jeho zdech jsou tak dodnes patrná vyrytá jména vězňů s daty.

Trajektem můžete vyrazit k ostrovní pevnosti Spitbank Fort, která byla postavena ze žuly, železa a cihel. Vznikla v 60. letech 19. století a od té doby prošla jen nepatrnými úpravami. V pevnosti je celkem 50 místností ve dvou patrech, které jsou mezi sebou propojeny chodbami a schodišti. V komplexu se nachází také 143 metrů hluboká studna, v níž je pitná voda pocházející z pramene pod mořským dnem.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Whitby
Carlisle
Canterbury
Colchester – v pevnosti boha války
Chichester

Článek byl zobrazen 9 774 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko