Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bristol – kde kotví parník Great Britain

Na jihozápadě Anglie se u ústí řeky Avony rozkládá město Bristol, které je se svými 450 tisíci obyvateli šestým největším městem Anglie. Je také hlavním střediskem kultury, zaměstnanosti a vzdělání v regionu. Od raných dob jeho historie byla prosperita města spojena se zdejším obchodním přístavem.

Historie Bristolu sahá do 11. století, kdy bylo na jeho místě vystavěno město Brycgstow, což ve staroanglickém jazyce znamenalo „místo poblíž mostu“. V době normanské nadvlády zde byl postaven jeden z nejmohutnějších hradů jižní Anglie. Od 12. století se zdejší přístav stal hlavním centrem obchodu s Irskem. Roku 1247 byl vystavěn most, který umožnil rozvoj města i na druhý břeh řeky Avony. V roce 1373 se město stalo hrabstvím a centrem stavitelství lodí. Navíc, bristolský přístav byl také startovním bodem mnoha zámořských objevitelských plaveb. V roce 1497 odtud vyplul na historickou plavbu do Severní Ameriky také Giovanni Caboto alias John Cabot.


Foto: Clifton Suspension Bridge

Bristol se proměnil v přední britský přístav sloužící zaoceánskému obchodu a stavba parníku Great Britain zahájila éru zaoceánských plavidel. Město bohatlo zejména z prodeje tabáku a vína a v 17. století pak i z obchodování s otroky. Bristol patřil mezi největší města Anglie až do průmyslové revoluce v 80. letech 18. století. Tehdy došlo k překotnému růstu průmyslových center na severu země, jako byl Liverpool, Manchester a Birmingham. Bristol tak zůstal poněkud v pozadí a nepomohla mu ani výstavba nového přístaviště Floating Harbour. Velkým přínosem bylo zavedení železničního spojení Great Western Railway mezi Bristolem a Londýnem.

Jelikož se v Bristolu nacházely doky a továrny na výrobu leteckých motorů, stal se během druhé světové války častým cílem náletů. V centru města se z toho důvodu nyní nachází stavby pocházející z doby poválečného urbanismu. Také v dnešní době je ekonomika města založena na leteckém průmyslu, doky však byly přemístěny do hlubších vod v Avonmouthu. Oblast starých doků prochází důkladnou obnovou a mění se na nábřeží s kavárnami, obchody a uměleckými galeriemi.

Nejstarší část města se rozprostírá v okolí ulic Broad Street, King Street a Corn Street. Najdete zde rušnou tržnici, v níž se nachází obilná burza Corn Exchange vybudovaná roku 1743. Před ní se tyčí bronzové piedestaly zvané Bristol Nails pocházející z 16. a 17. století. V této oblasti si můžete prohlédnout také bránu St. John´s Gate, kterou zdobí barevné středověké sochy zakladatelů města – králů Brennuse a Beniluse. Místní zajímavostí je také strmá ulice s názvem Christmas Steps, která je lemována specializovanými prodejnami s vánočním zbožím. Na vrcholku schodiště byla v roce 1504 vystavěna kaple Chapel of the Three Kings.

V ulici King Street dlážděné kočičími hlavami narazíte na hrázděný hostinec Llandoger Trow ze 17. století. Právě v něm údajně spisovatel Daniel Defoe potkal Alexandera Selkirka, jehož životní příběh mu byl inspirací pro napsání románu Robinson Crusoe. Ve městě stojí také zachované georgiánské divadlo Theatre Royal z roku 1766. Na nedalekém Narrow Quay je Arnolfini Gallery vystavující současné umění, dramata, tanec a film. Vědeckou scénu a divokou přírodu Bristolu vám přiblíží středisko at-Bristol na Harbourside.

V centru města se tyčí bristolská katedrála, která se začala stavět v roce 1140. Jako první byl vystavěn nápaditě ztvárněný chór a poté následovala příčná loď a věže. Trvalo dalších 350 let, než architekt G. E. Street postavil hlavní chrámovou loď, která je ozdobena výstředními a komickými plastikami. Významným svatostánkem je také kostel St. Mary Redcliffe ze 14. století. Je tak zdobný, že jej dokonce královna Alžběta I. prohlásila za nejpohádkovější v celé Británii. Kostel byl vystavěn díky štědrým darům starostů Bristolu.


Foto: parník Great Britain   Autor: Danie van der Merwe

V nádražní budově z roku 1841 sídlí nové národní muzeum, ve kterém se nachází více než 20 tematických síní, zvláštních expozic, knihovna a archiv uchovávající více než 500letou minulost britského impéria. Pokud vás zajímají auta, tak navštivte Bristol Industrial Museum, kde je vystavena sbírka vozidel, která dokumentuje rozmanitost průmyslových produktů vyráběných ve městě v uplynulých třech staletích. Prohlédnout si můžete luxusní auta, typické bristolské autobusy, první pojízdný obytný vůz na světě nebo maketu pilotní kabiny nadzvukového dopravního letounu Concorde ve skutečné velikosti. Posledním muzeem, jehož prohlídku byste si neměli nechat ujít, je City Museum and Art Gallery, které vystavuje zkameněliny dinosaurů, římské nádobí, čínské sklo a krásnou kolekci evropských obrazů, včetně děl Renoira a Belliniho.

Ozdobou přístavu je v současnosti parník Great Britain, který navrhnul Isambard Kingdom Brunel. Jde o první velkou osobní ocelovou loď na světě, která se na první plavbu vydala v roce 1843. Dříve, než byl parník v roce 1886 zanechán svému osudu na Falklandech, obeplul dvaatřicetkrát zeměkouli. Loď byla nedávno zrekonstruována a nyní slouží jako turistická atrakce.

Západně od centra města se rozkládá čtvrť Clifton plná zdobných paláců postavených ve stylu regentství. Od roku 1864 se zde přes řeku Avon klene působivý visutý most Clifton Suspension Bridge. V Bristolu se nachází dvě vysoké školy – University of Bristol, jejíž tradice sahá do roku 1909 a také University of the West of England, která obdržela statut univerzity teprve v roce 1992.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Bodiam Castle
Brighton – turistické centrum jižní Anglie
Durham postavený na pahorku
Cambridge – město vzdělanosti 
Portsmouth žije námořní minulostí

Článek byl zobrazen 11 975 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko