Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Norwich – město kostelů

Norwich ležící v jihovýchodní Anglii je považován za jedno z nejzachovalejších měst v celé Velké Británii. Toto krásné středověké město je regionálním a administrativním centrem hrabství Norfolk. Panuje zde uvolněná provinční atmosféra a ulicemi se toulají davy zvědavých turistů.

Starověký Norwich byl živým obchodním centrem, město si dokonce razilo i své vlastní mince. V 9. století bylo opevněno Anglosasy a z té doby pochází také dochovaná nepravidelná síť ulic. V době ovládnutí Anglie Normany byl již Norwich jedním z největších měst Anglie, pozemková kniha uvádí, že město mělo dvacet pět kostelů a mezi pěti až deseti tisíci obyvatel. Vzkvétalo také s příchodem Vlámů na počátku 12. století, kteří zde založili textilní průmysl. Až do průmyslové revoluce v 19. století byl Norwich druhým nejvýznamnějším městem v Anglii.


Foto: katedrála

Nejstaršími částmi města jsou středověká ulice Elm Hill a bývalé anglosaské tržiště Tombland. Obě místa se honosí zachovalými středověkými budovami, ve kterých se dnes nachází četné obchůdky a galerie. Dominantou města je bezesporu Norwichská katedrála, kterou v roce 1096 založil biskup Losinga. Ten nechal na její výstavbu až z francouzského Caenu a Barnacku přivézt neobvyklý bílý kámen. Dochovaná křížová chodba patří k nejrozlehlejším v Evropě. Štíhlá, 96 metrů vysoká věž byla dostavěna až v 15. století a je druhou nejvyšší věží v Anglii. Katedrála je krásnou ukázkou románské architektury, na jejím chóru můžete obdivovat nádherně propracované dřevořezby. Jednu z misericordií zdobí postavička chlapce, jak dostává výprask. Za povšimnutí stojí také kaple sv. Lukáše s retáblem ze 14. století. Podobně jako katedrála v Salisbury a Ely nemá ani Norwichská katedrála zvony.

Do katedrálního okrsku vedou dvě brány, pazourkový oblouk St. Ethelbert´s ze 13. století a Erpingham Gate, kterou v roce 1415 postavil sir Thomas Erpingham. V těchto místech můžete nalézt hrob norwichské zdravotní sestry Edith Cavellové, kterou v roce 1915 popravili Němci za to, že pomohla uprchnout spojeneckým vojákům z okupované Belgie.

Další výraznou dominantou města je Norwich Castle, který byl postaven Normany jako královský palác. Později sloužil po dobu 650 let jako věznice a od roku 1894 je v jeho prostorách muzeum vystavující významné sbírky umění, přírodních věd a archeologie. Zajímavostí je také nejobsažnější kolekce čajníků na světě. Z malířů jsou zde zastoupeni členové norwichské školy, jako byl třeba John Crome nebo akvarelista John Sell Cotman. Pravidelně se zde pořádají výstavy exponátů z londýnské Tate Gallery.

Norwich se mohl ve středověku pochlubit větším množstvím kostelů, než kterékoli město na sever od Alp. Výstavba těchto nádherných kostelů byla financována penězi pocházejícími z obchodu s vlnou. Není se tak čemu divit, že při procházce městem najdete třeba v jedné ulici hned dva kostely. Krásný je například Church of St Peter Mancroft, který byl vystavěn v roce 1455. Jeho název byl odvozen od latinských slov „magna crofta“, což znamená velká louka. Právě ta totiž původně pokrývala místo, na němž byl kostel posléze vystavěn. Svatostánek vévodí centru města, proto si jej mnoho návštěvníků často plete s katedrálou. Interiér kostela prosvětlují velká okna, ve kterých se místy podařilo dochovat sklo z 15. století. Ve věži kostela pravidelně každou neděli odbíjí třináct slavných zvonů z roku 1588. Poprvé se rozezněly na oslavu porážky španělské armády.

Za návštěvu stojí také Bridewell Museum sídlící v budově ze 14. století, která patří k nejstarším v Norwichi. Po dlouhá léta sloužila jako věznice, ale dnes je v ní umístněna expozice přibližující místní průmysl. Vystaveny jsou zde staré stroje, reklamy a rekonstrukce dílen.

V kupeckém domě Stranger´s Hall ze 14. století máte možnost nahlédnout do života anglické domácnosti v průběhu několika epoch.  Na výstavě oděvů vás jistě zaujme jedinečná kolekce historického spodního prádla. Milovníci umění by neměli vynechat prohlídku The Sainsbury Centre for Visual Arts, kde se nachází galerie z roku 1978, která ukrývá sbírku obrazů Roberta a Lisy Sainsburyových. Ti tuto obsáhlou kolekci darovali v roce 1973 univerzitě University of East Anglia. Jde o sbírku moderního evropského malířství, kde najdete obrazy Modiglianiho, Picassa, Bacona a také plastiky od Giacomettiho a Moorea. V galerii je vystaveno ještě lidové umění Afriky, Tichomoří, Jižní a Severní Ameriky.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Bristol – kde kotví parník Great Britain
Bodiam Castle
Brighton – turistické centrum jižní Anglie
Durham postavený na pahorku
Cambridge – město vzdělanosti

Článek byl zobrazen 8 188 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko