Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Durham postavený na pahorku

Archeologické nálezy dokazují osídlení oblasti přibližně od 2. tisíciletí před Kristem. Samotný Durham byl založen v roce 995 na skalnatém poloostrově o rozloze 23 hektarů, který brání řece Wear v její cestě k moři. Původně byla tato lokalita vybrána, jako místo posledního odpočinku sv. Cuthberta, ale o 27 let později k němu přibyly ještě relikvie Bedy Venerabilis, čímž se místo stalo velkým lákadlem pro poutníky z různých částí země.

Durham, Anglie

Ve středověku byl Durham centrem světské i církevní moci, mohla za to také jeho strategická poloha v blízkosti hranic se Skotskem. Hrabství bylo zcela nezávislé na úřední moci, razilo si své vlastní mince, udržovalo vlastní armádu a vykonávalo spravedlnost. Durhamští biskupové měli rozsáhlé pravomoci, které omezil až král Jindřich VIII. Ten nechal také roku 1538 zničit skříň s ostatky sv. Cuthberta. Pravomoci biskupů byly nakonec zcela zrušeny až při reformě roku 1832.

Durham, Anglie

Téhož roku byla v Durhamu založena univerzita, jejíž budovy jsou roztroušeny jak na poloostrově, tak i na Event Hillu nacházejícím se na druhé straně řeky. 19. století bylo pro město ve znamení těžby uhlí. V roce 1871 se zde dokonce uskutečnila první hornická slavnost zvaná Durham Miners' Gala, jejíž součástí je průvod městem. Tradice této slavnosti se v Durhamu udržuje dodnes a stále je velmi oblíbená.

Durham, Anglie, Univerzita

Do centra města se v současné době dostanete třemi starobylými mosty, které jsou vyhrazeny pro pěší. Most Prebend´s Footbridge byl postaven v roce 1777 a vede na jižní část nádvoří. Na jeho konci, který vyúsťuje na poloostrov, jsou umístěny sochy od Colina Winbourna. Na severní nádvoří vede Kingsgate Footbridge z let 1962 – 1963. Východní část města je pak dostupná po mostě Elvet Footbridge. Na západ odsud se rozkládá oblast obecně známá jako Viaduct, pojmenovaná po dominantě této části města.

Durham, Anglie

Největší památkou Durhamu je zdejší katedrála. Tato pozoruhodná normanská stavba se budovala v letech 1093 – 1274. Hlavními a nezaměnitelnými architektonickými prvky durhamské katedrály jsou obrovské rozměry 900 let starých sloupů, pilířů a kleneb. Unikátní je také tzv. routový či klikatkový dekor na kamenných pilířích v chrámové lodi, který je důkazem maurského vlivu. Chrámová loď je dále vyzdobena žebrovými křížovými klenbami, které jsou hlavním prvkem gotické architektury. Architekti 11. a 12. století se snažili dát stavbě jednotný ráz a to se jim z větší části podařilo. V roce 1170 se začalo pracovat také na exotickém nartexu (kryté pravoúhlé předsíni). Inspirací mu byla Velká mešita v andaluské Córdobě. Pozdější změny provedl biskup Langley, jehož náhrobek je možné vidět u západního vstupu do katedrály.

Durham, Anglie, katedrála

Naproti katedrály stojí majestátní Durhamský hrad, jehož stavba započala v roce 1072. Jde o pěknou normanskou pevnost, jejíž některé části pochází z pozdějšího období. Je tomu tak například u pozoruhodné viktoriánské přístavby Anthonyho Salvina.  Zajímavý je také vstupní objekt hradu, vnější oblouk této stavby nese stopy normanské kamenné dekorace, masivní zdi a horní patra pocházejí z 18. století. Objekt byl později přestavěn ve stylu tzv. pseudogotiky. Na konci Tunstal´s Gallery najdete hradní kapli Tunstal´s Chapel, která se datuje do roku 1542. V roce 1837 se na hradě usídlila University College – první fakulta Durhamské univerzity. Obě hlavní památky města, jak durhamská katedrála, tak i zdejší hrad byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO.

- jap -

Další články z Anglie:
Cambridge – město vzdělanosti 
Portsmouth žije námořní minulostí
Whitby
Carlisle
Canterbury

Článek byl zobrazen 10 031 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko