Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brighton ukrývá palác Royal Pavilion i historické molo

Na jihovýchodním pobřeží Anglie leží město Brighton, které se těší velké oblibě především jako letovisko ležící nejblíže Londýnu. Je oblíbeným turistickým centrem s mnoha hotely, restauracemi a zábavními středisky, ale i co se týče památek a kultury má Brighton svým návštěvníkům rozhodně co nabídnout.

Původně na území dnešního Brightonu stálo město s názvem Bristelmestune, která však bylo roku 1514 kompletně vypáleno francouzskými piráty. První známé vyobrazení nového města Brighton pochází z roku 1545. V letech 1740 – 1750 začal místní lékař předepisovat svým pacientům jako lék zdejší mořskou vodu, což odstartovalo budoucnost Brightonu coby léčebného centra. Roku 1780 se začalo s výstavbou Regentských teras a z původně bezvýznamné rybářské vesnice se brzy stalo vyhledávané přímořské lázeňské město. V roce 1841 bylo město zpřístupněno po železnici, což přivedlo do Brightonu první turisty především z Londýna. Ve viktoriánské éře došlo k výstavbě mnoha významných budov, stoupal počet obyvatel a také rozloha města se začala rychle rozšiřovat. V současnosti žije v Brightonu cca 250 tisíc obyvatel.

Ruské kolo - Brighton, Anglie

Dnes toto mladé a dynamické město nabízí všechny výhody moderního života. Brighton je významným vzdělávacím centrem s dvěma univerzitami a mnoha školami. Odjakživa přitahoval herce, nejrůznější umělce i lordy, kteří sem utíkali před shonem hlavního města. Dobrou polohu Brightonu oceňovala i anglická královna Viktorie, která si zde v roce 1850 nechala vystavit své letní sídlo. Po nějakou dobu zde žil také sir Laurence Olivier. V současnosti se sem sjíždí mnoho zahraničních studentů, kteří jsou přitahováni lázeňským prostředím, hudební scénou a blízkostí Londýna.

Ruské kolo - Brighton, Anglie

Při procházce městem si na své přijdou hlavně romantické duše, které budou okouzleny malebnými zákoutími a křivolakými uličkami. Nejvýznamnější a nejnavštěvovanější památkou Brightonu je bezpochyby majestátní Royal Pavilion, která se svou extravagancí právem řadí mezi nejkrásnější stavby nejen Anglie, ale i celé Evropy. Palác je pozoruhodný zejména svou architekturou inspirovanou Indií a interiérem v orientálním stylu. Historie Royal Pavilionu sahá do roku 1785. Tehdy si princ z Walesu pronajal pevnost na venkově v Brightonu. Bylo to místo, kde se scházel se svou milenkou, pozdější manželkou Marií Fitzherbertovou. V roce 1785 se spolu tajně vzali, ale anglikánská církev ji nikdy oficiálně neuznala a nepřijala. Princ regent (budoucí král Jiří IV.) jí chtěl být co nejblíže a z toho důvodu si pronajal pevnost nedaleko jejího domu v Brightonu. Druhým důvodem, proč se princ přestěhoval na pobřeží, byla nemoc dna, která ho velmi trápila. Lékaři mu proto doporučili ozdravný pobyt u moře.

Royal Pavilion, Brighton
Foto: Royal Pavilion, Brighton

V roce 1787 nechal architekt Henry Holland pevnost rozšířit a přestavět v neoklasicistní vilu. Jelikož princ miloval orientální stavby, nechal si povolat architekta Pordena, který vilu doplnil o první kupoli. V té době také vznikla myšlenka, že by nebylo špatné přestavět celé sídlo v orientálním duchu. V roce 1815 se do přestavby pustil architekt John Nash, který zvýšil při přestavbě průčelí pavilonu a doplnil jej sérií dalších kupolí. V roce 1818 byla ke stavbě přidána ještě hinduistická věž ve tvaru prohnutého jehlanu, která je v celém paláci nejvyšší. Věž pokrývají plechy a plastické ozdoby z pryskyřice. Kolonádu Nash vytvořil v indickém stylu, nechal se totiž inspirovat známým Allahabádem. Celý projekt byl dokončen roku 1822.

Royal Pavilion, Brighton

Dominantou paláce je i dnes ústřední kupole, která svým tvarem připomíná turban. Kolem ní se tyčí několik minaretů. Stavba je doplněna vysokými okny s gotickými oblouky a proto ji nelze zaškatulkovat do jednoho stylu. Pavilion je směsicí indické architektury, evropské gotiky a čínských motivů, které převládají zejména v interiérech. Například v Nashově Hodovním sále visí na stěnách čínské malby. Stěny a okna jsou doplněny zlatými draky. Pozornosti návštěvníků jistě neujde obrovský ústřední křišťálový lustr, který je zdoben lotosy, draky a delfíny vykládanými rubíny a perlami. Také na menších lustrech jsou patrné čínské prvky a nástěnné lampy mají tvar lotosového květu. Místní kuchyně byla gigantických rozměrů. Nejrůznější delikatesy pro krále a jeho hosty připravoval nejslavnější francouzský šéfkuchař. Vybavení kuchyně bylo na tehdejší dobu opravdu luxusní. Královská kuchyně měla kohoutky na teplou i studenou tekoucí vodu, ale také kohoutky tryskající horkou páru důležitou pro přípravu některých jídel. Přitom většina britských domácností byla v té době bez jakékoliv tekoucí vody. Ničím výjimečným nebyly ani zařízení na uchování teplých vařených pokrmů.

Mezi nejkrásnější místnosti v Royal Pavilionu řadíme rovněž Nashovu Hudební síň. Je plná barev, ale převládá zde zejména červená, žlutá a modrá barva. Takto zářivé barvy byly v té době novinkou a většina bohatých aristokratů si jimi nechala barvit svá sídla. Nejžádanější byla tzv. císařská žlutá, která dodávala dalším barvám harmonii. Právě tato zářivá žlutá umožňovala vyzdobit místnosti v čínském stylu. Proto jsou typickým doplňkem Hudební síně opět čínští draci, kteří se po sloupech šplhají až ke stropu. Na podlaze leží překrásný a drahý, ručně tkaný koberec. Honosnost tohoto sálu už jen dokládají zlacené egyptské židle.

Když Jiří IV. roku 1830 zemřel, začal Royal Pavilion užívat jeho nástupce Vilém IV. V roce 1845 ho naposledy navštívila královna Viktorie a roku 1949 bylo sídlo prodáno městu Brighton. Během první světové války se z něj stal lazaret pro Indy, kteří byli zraněni v bojích na britské straně. V dnešních dnech se zde konají svatby a mnoho dalších výjimečných událostí. Pro návštěvníky je Royal Pavilion otevřen denně do 17h.

přístavní molo Brighton Pier
Foto: přístavní molo Brighton Pier

Vedle Královského pavilonu je druhou nejznámější atrakcí v Brightonu Palace Pier. Je to pozdně viktoriánské přístavní molo z roku 1899, kde najdete pasáže se zábavnými podniky, klasické pouťové atrakce, ale i kavárničky a butiky. Zavítat můžete i do akvária Sea Life Centre, které je největším v jižní Anglii, a kde se můžete projít po mořském dně. Mají zde žraloky a různé mořské živočichy, kteří žijí ve zdejších vodách. Od života pod mořem vás bude dělit pouze skleněná stěna tunelu. Za návštěvu stojí také bývalá rybářská čtvrť The Lanes nebo vyhlídka Cliff Walk situovaná vysoko na útesech nad mořem.

Stánek s rychlým občerstvením, Brihton, Anglie

V Brightonu najdeme také nejstarší provozovanou elektrickou trať na světě – Volks Electric Railways, která byla vybudovaná v roce 1883. Vede po vnitřním okraji pláže od Brighton Pier až k Black Rock.K nejstarším stavbám města patří Hotel Old Ship z roku 1559, ale také kostel svatého Mikuláše z 11. století a kostel svatého Bartoloměje.  Kostel sv. Mikuláše bývá někdy dokonce označován za „matku kostelů v Brightonu“.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Durham postavený na pahorku
Cambridge – město vzdělanosti 
Portsmouth žije námořní minulostí
Whitby
Carlisle

Článek byl zobrazen 13 447 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko