Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Albans – dejte si pivo v nejstarší anglické hospodě

Na jihovýchodě Anglie se v údolí řeky Temže nachází město St. Albans, které je administrativním centrem stejnojmenného distriktu a spadá pod hrabství Hertfordshire. Toto starobylé a fascinující město se pyšní více než dvoutisíciletou historií a ukrývá řadu cenných architektonických památek.

Oblast dnešního St. Albans byla v dávných dobách osídlena Kelty. Jejich osada se nacházela na Prae Hill, asi dva kilometry na západ od současného města. Samotné město bylo postaveno v okolí benediktýnského kláštera, na jehož místě byl údajně roku 324 Římany popraven první britský křesťanský mučedník svatý Alban. Údajně se provinil tím, že poskytl úkryt knězi. Po staletí se město nacházelo v ohnisku nejbouřlivějších událostí v dějinách Anglie. Původně římská osada Verulamium se stala střediskem provincie Britania a později dokonce předním duchovním centrem kraje.  Za války růží v 15. století se o něj bojovalo ve dvou bitvách. V roce 1455 vyhnali yorkovci  z města krále Jindřicha VI. a o šest let později jej obsadili příslušníci rodu Lancasterů.


Autor: cybaea

Chrám opatství byl roku 1553 proměněn na farní kostel, teprve až St. Albans obdrželo v roce 1877 statut města, byl ustanoven katedrálou. Ta je dodnes dominantou města a skvělým příkladem středověké architektury. Nese na sobě několik klasicistních prvků, jako jsou například nástěnné malby na normanských pilířích ze 13. a 14. století. Historie katedrály však sahá do roku 793, kdy Offa, král Mercie v těchto místech založil opatství na počest svatého Albana.

Nejstarší dochovanou částí katedrály je chrámová loď z roku 1077, která je se svými 84 metry nejdelší v Anglii. Oblouky postavené ve stylu rané anglické gotiky pocházejí z 13. století, zatímco jednotlivé prvky dekorativního slohu přibyly ve století čtrnáctém. V katedrále je možné najít pozůstatky svatyně sv. Albana. Jde o mramorový piedestal složený z více než 2000 drobných fragmentů. V sousedství se nachází náhrobek vévody Humpreye z Gloucesteru. Zdejší benediktýnský klášter byl centrem nejdůležitějšího anglického opatství a vznikl v něm jeden z prvních konceptů Magny charty libertatum. Na stěně proto visí kopie Velké listiny svobod, právě zde totiž angličtí baroni sepsali v roce 1215 zásadní dokument, který byl poté král Jan I. Bezzemek nucen podepsat. Tento zákon se stal základem nezávislého právního systému.

Centrem města prochází hlavní třída, která je lemována několika tudorovskými budovami a najdeme zde i hodinovou věž z roku 1412. Její zvon kdysi oznamoval klekání, bylo to ve čtyři ráno a v půl deváté večer. Většina památek je situována v historickém centru, poměrně blízko sebe, je tak snadné je obejít pěšky.


Autor: Peter Dean

S centrem města hraničí hradby Verulamia, jednoho z prvních měst, která zde založili Římané v roce 43. O 19 let později osadu během neúspěšného povstání proti Římanům srovnala se zemí královna Boadicea. Naštěstí se město dočkalo brzkého vzkříšení a dále prosperovalo až do roku 410. Veškeré tyto historické souvislosti vám přiblíží vynikající Verulamium Museum. Jeho zlatým hřebem je úžasná sbírka zachovalých římských artefaktů, zejména podlahových mozaik. Na jedné z nich je například vyobrazena hlava boha moře, na další zase lastura hřebenatky se zajímavým trojrozměrným stínováním. Dále jsou v muzeu k vidění urny a olověné rakve.

V okolí města byly nalezeny sádrové úlomky, podle kterých mohla být kompletně zrekonstruována římská místnost. Její stěny jsou ozdobeny zářivými barvami a geometrickými vzory.  Mezi tímto muzeem a katedrálou se nacházejí lázně s dalšími mozaikami, trosky hradeb starověkého města a jedna z původních městských bran.

Naproti muzeu je možné si prohlédnout základy přírodního římského divadla, postaveného v roce 160. Od té doby prošlo několika úpravami a bylo častokrát rozšířeno. Patří k celkem šesti dosud známým divadlům, jež Římané v Británii postavili. Patrné jsou zde také fragmenty několika římských obchodů a domů. Ve 30. letech 20. století zde probíhaly archeologické vykopávky, při kterých bylo objeveno mnoho muzejních skvostů, jako je například bronzová socha Venuše.

Nejstarší dochovanou hospodou v celé Anglii je Ye Olde Fighting Cocks nacházející se na ulici Abbey Mill Lane v St. Albans. Díky svému osmibokému půdorysu patří tato stavba také mezi nejneobvyklejší. Původně sloužila jako středověký holubník, který sem byl ze starého opatství přemístěn po období rušení klášterů. Významným svatostánkem ve městě je St. Michael´s Church, který spatřil světlo světa za vlády Anglosasů. Na jeho výstavbu byly použity cihly pocházející z Verulamia, které tehdy zažívalo úpadek. Posléze byl kostel doplněn řadou zajímavých prvků, jako je například jakubovská kazatelna. St. Michael´s Church ukrývá také pomník alžbětinského státníka a významného spisovatele 17. století, sira Francise Bacona.

V současnosti je St. Albans vzkvétajícím trhovým městem, jehož mnozí obyvatelé dojíždějí za prací do cca 35 km vzdáleného Londýna. Podle Národní stavební asociace je dnes město nejdražším obytným územím po centru Londýna, což je způsobeno právě jeho dobrou dopravní dostupností z hlavního města.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Anglickému Salisbury dominuje gotická katedrála
Winchester, sídlo krále Artuše
Norwich – město kostelů
Bristol – kde kotví parník Great Britain
Bodiam Castle

Článek byl zobrazen 8 867 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko