Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Anglickému Salisbury dominuje gotická katedrála

V hrabství Wessex na jihozápadě Anglie se rozkládá hezké a dobře udržované 40 tisícové město Salisbury. K příjemnému dojmu přispívá fakt, že není obehnáno sídlišti a mrakodrapy. Také zde byl zaveden zajímavý systém výstavby nových budov – žádná nesmí svou výškou přesahovat věže místní katedrály.

Město bylo založeno na počátku 13. století, kdy sem bylo přesunuto biskupství z Old Sarum, starobylé pevnosti z doby železné, jež nyní stojí na severním okraji města, asi 3 km od centra. Toto místo bylo údajně obydleno již před 5000 lety. Dvojité příkopy této pevnosti jsou patrné dodnes, ale z města uvnitř valů nezbylo vůbec nic. Old Sarum bylo osídleno Římany, Anglosasy a biskupy ze Sherborne. Po čase se jim však toto místo zdálo nepohodlné, bylo sužováno suchem a silnými větry, proto požádali papeže o přesunutí do Salisbury, které je dodnes nazýváno New Sarum. S duchovenstvem začalo ze staré osady pomalu odcházet také ostatní obyvatelstvo. V 19. století už bylo Old Sarum úplně opuštěné.


Autor: michaelday_bath

New Sarum, dnešní Salisbury bylo vystavěno na počátku 13. století na vhodnějším místě, mezi zaplavovanými loukami na soutoku řek Avony, Nadder a Bourne. Město se velmi rychle rozvíjelo a ve 14. století již bylo hlavním centrem kraje. V té době byly také postaveny městské hradby, jejichž součástí jsou čtyři brány: High Street Gate, St. Ann's Gate, Queen's Gate a St. Nicholas's Gate. Poslední pátá brána byla přistavěna až v 19. století.

Dominantou města je katedrála, která se vypíná v krásném prostředí prostorného a poklidného okrsku The Close, kde se mimo jiné nachází také školy, nemocnice, teologické koleje a ubytovny duchovních. Katedrála byla budována v letech 1220 – 1258. Dnes je nádhernou ukázkou rané anglické gotiky, pro kterou jsou charakteristická vysoká lancetová okna. Jedinečnost katedrály spočívá hlavně v jejím dokonale jednotném architektonickém pojetí. Jedinou výjimkou je majestátní věž, která byla přistavěna až v letech 1280 – 1310. Se svými 123 metry je nejvyšší věží v Anglii. Je docela s podivem, že věž v dnešní době ještě stojí, její základy jsou hluboké asi jen 2 metry a při přeměřování bylo zjištěno, že se naklání o celých 77 centimetrů. I když byly v minulosti snahy ji vyrovnat, dodnes nebyl tento problém definitivně vyřešen.


Autor: jdiego_gr

Interiér katedrály je poměrně strohý, ale hlavní chrámová loď, která je sloupy z leštěného mramoru rozdělena do deseti klenebních polí, oplývá smyslem pro prostor a světlo. Najdete zde řadu pomníků a hrobek, v severní lodi se pak nachází fascinující hodiny z roku 1386, které jsou jedněmi z nejstarších dosud fungujících hodinových mechanismů v Evropě. V kapitulní síni si můžete prohlédnout originál Velké listiny svobod. Stěny krášlí výjevy ze Starého zákona. V kapli Trinity Chapel se nachází hrob sv. Osmunda, který byl v letech 1078 – 1099 oldsarumským biskupem.

Většina domů v kostelním areálu The Close má georgiánská průčelí. Mezi elegantními budovami vás jistě zaujme Matron´s College, postavená v roce 1682 jako domov pro vdovy po duchovních, nebo Malmesbury House ze 13. století pyšnící se průčelím z doby královny Anny (1719). Za pozornost stojí také Deanery ze 13. století, Wardrobe z 15. století, kde se nyní nachází muzeum pluku, nebo Cathedral School umístěná v biskupském paláci ze 13. století. Další budovou, která v The Close stojí za vidění, je středověký King´s House, v němž sídlí Salisbury and South Wiltshire Museum, které seznamuje návštěvníky s raným osídlením oblasti, Stonehenge a osadou Old Sarum.


Autor: Álvaro Salvá

Mompesson House, který roku 1701 nechal postavit zámožný wiltshirský kupec, je pěknou ukázkou staveb z období vlády královny Anny Stuartovny. Interiér ukrývá několik velmi pěkně zařízených pokojů z 18. století a také nádherné řezané schodiště. Můžete tak nahlédnout do života obyvatel katedrálního okrsku v 18. století.  Z okrsku se dostanete bránou High Street Gate a rušnou ulicí High Street se dostanete ke kostelu Church of St. Thomas ze 13. století. V nedaleké Silver Street se nachází bývalá krytá drůbeží tržnice Poultry Cross z 15. století. Od ní dále vybíhá několik ulic lemovaných hrázděnými domy. Na náměstí Market Palace si můžete prohlédnout radnici Guildhall postavenou z béžových cihel na konci 18. století.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Winchester, sídlo krále Artuše
Norwich – město kostelů
Bristol – kde kotví parník Great Britain
Bodiam Castle
Brighton – turistické centrum jižní Anglie

Článek byl zobrazen 10 835 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko