Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cambridge – město vzdělanosti

Starobylé univerzitní město Cambridge se nachází asi 80 km severovýchodně od Londýna na jihovýchodě Anglie. Je považováno za administrativní centrum hrabství Cambridgeshire a je ale také odbytovým centrem tohoto zemědělského kraje. Nejznámější institucí je University of Cambridge, kde studuje asi 22 000 studentů.

Historie města sahá až do dob Římanů, kteří využívali splavnosti řeky Cam, která městem protéká. Od 11. století se ve městě začaly zakládat náboženské řády a roku 1209 sem přišla skupina církevních učenců a studentů, kteří se odtrhli od Oxfordské univerzity. Netrvalo dlouho a založili zde univerzitu vlastní. Její nejstarší kolejí je Peterhouse pocházející z roku 1284. V roce 1446 pak byla Jindřichem VI. zahájena výstavba jedné z nejvýraznějších dominant města, kterou je King´s College Chapel. V roce 1534 zahájilo ve městě svou činnost jedno z nejvýznamnějších světových nakladatelství Cambridge University Press. Od roku 1610 bylo Cambridge zásobováno pitnou vodou, za což vděčí Hobsonovu přivaděči. V roce 1766 byla ve městě založena Adenbrokova nemocnice a v roku 1845 sem bylo zavedeno železniční spojení. Ačkoli v Cambridgi sídlila univerzita, status města ji byl udělen až roku 1951, jedním z důvodů bylo to, že se ve městě nenachází katedrála.

Cambridge – město vzdělanosti

V současnosti je Cambridge, z důvodu velké koncentrace společností zaměřených na technologický rozvoj ve městě a jeho blízkém okolí, označováno jako centrum Silicon Fen. Ve městě vládne také studentský duch, který pomáhá udržovat mladistvou atmosféru. V Cambridge nyní žije okolo 120 tisíc obyvatel a zdejší populace je relativně různorodá. Důvodem jsou lidé, kteří sem přicestovali z nejrůznějších zemí světa za studiem. Výsledkem je nábožensky tolerantní město, v němž se nachází několik církevních kolejí různých náboženství. Mnoho univerzitních kolejí má svou vlastní kapli, kde jsou pořádány jejich vlastní bohoslužby a obřady. Nejdominantnější je však křesťanská komunita, která využívá mnoho kostelů vytvářejících městskou kulisu. Oblast kolem Mill Road se vyznačuje velkou koncentrací tureckého obyvatelstva, ale silně zastoupena je zde také asijská komunita. Ve městě stojí dokonce i muslimská mešita a židovská synagoga. 

Dominantou města je již zmiňovaná King´s College, kterou v roce 1441 založil král Jindřich VI., jehož bronzová socha nyní zdobí nádvoří areálu. S výstavbou jednolodního kostela pro King´s College se začalo až o pět let později a dnes je jedním z nejvýznamnějších příkladů pozdní anglické středověké architektury. Úctyhodné jsou jeho rozměry: délka 88 metrů, šířka 12 metrů a výška 29 metrů. Detailní architektonické řešení je dílem kamenického mistra Reginalda Elyho. Všechna okna pocházejí z 16. století a jejich vitráže znázorňují biblické výjevy. Uvnitř kostela jsou umístěny masivní varhany ze 17. století, které zdobí dva andělé hrající na trubku. Nad západním vchodem do zdejší kaple si můžete prohlédnout tudorovské insignie. Vějířová klenba, kterou ztvárnil kamenický mistr John Wastell v roce 1515, spočívá na 22 opěrných pilířích. Při vstupu do King´s College si můžete prohlédnout oltářní obraz „Klanění tří králů“ z roku 1634. Toto Rubensovo dílo obdržela kolej darem v roce 1961.

Cambridge

Cambridgeskou univerzitu tvoří dohromady 31 kolejí, z nichž nejstarší a zároveň nejmenší je Peterhouse z roku 1284 a nejmladší Robinson z roku 1979. Většina z kolejí se nachází v centru města a půdorys těch starších vychází z jejich dřívější svázanosti s církevními institucemi. Budovy koleje jsou většinou rozmístěny kolem nádvoří a představují jedinečnou směsici architektury pokrývající období 600 let – od středověku až po současnost.

Emmanuel College byla vystavěna v roce 1677 a vyniká kaplí sira Christophera Wrena. Má složitě propracované detaily interiéru, jako třeba štukovaný strop nebo Amigoniho oltářní mřížku z roku 1734. Kolej má puritánskou tradici, k významným absolventům patřil klerik John Harvard, který roku 1636 emigroval do Ameriky a všechny své peníze tam odkázal koleji v Massachusetts, která nyní nese jeho jméno. Pro univerzitní ceremonie bývá využívána stavba Senate House, kterou roku 1722 projektoval James Gibbs.

Přímo pod Senate House byla v roce 1352 založena Corpus Christi College za účelem přiblížení vzdělání také obyčejným lidem. Zachováno zůstalo Staré nádvoří Old Court, které z velké části vypadá jako ve 14. století, kdy bylo vybudováno. Galerie z červených cihel z 15. století spojuje kolej s kostelem St. Benet´s Church, jehož obří anglosaská věž je nejstarší stavbou v Cambridgi. Kaple Pembroke College byla první dokončenou budovou architekta Christophera Wrena. Kolej se pyšní krásnými zahradami.

Roku 1497 byla zřízena Jesus College, ale některé její budovy jsou staršího data. Všimnout si zde můžete normanských sloupů, oken a krovu s obloukovými vzpěrami. Výstavbu nedaleké Queens College v roce 1448 finančně podpořila choť Jindřicha VI, Markéta z Anjou a roku 1465 následně také manželka Eduarda IV., Elizabeth Woodvilleová. Z toho důvodu nese kolej, kterou tvoří skupina tudorovských budov, název Kolej královen. Další je Magdalene College z roku 1482, kde studoval kronikář Samuel Pepys, jenž jí odkázal velkou knihovnu. Ta čítá na 3000 svazků ve 12 kusech nábytku z červeného dubu. Tato kolej byla poslední výhradně mužskou kolejí v Cambridgi, první studentky přišly až v roce 1987.

Cambridge

Největší cambridgeskou kolejí je Trinity College v Trinity Street. Postavit ji nechal Jindřich VIII. v roce 1547 a pyšní se velkým nádvořím a jídelnou. Na nádvoří Great Court si můžete všimnout alžbětinské fontány, která byla v minulosti hlavní zásobárnou vody. V kapli z roku 1567 jsou k vidění sochy členů koleje v životní velikosti – mezi nimi je například Isaac Newton od sochaře Roubiliaka.

Druhou největší kolejí ve městě je St. John´s College z roku 1514, kterou tvoří budovy z 16. a 17. století. Zdejší alžbětinskou jídelnu krášlí podobizny slavných absolventů, jako byl William Wordsworth nebo státník lord Palmerston. St. John´s College se rozkládá na obou březích řeky Cam, přes kterou se v těchto místech klenou dva mosty. Jeden z roku 1712 a druhý, známý jako most Vzdechů, byl postaven v roce 1831 po vzoru benátského jmenovce.

Cambridge – město vzdělanosti

Příjemným místem k procházkám a odpočinku je univerzitní botanická zahrada. Je také důležitým zdrojem pro akademické studium. V blízkosti Trumpington Street se rozkládá od roku 1846 a pyšní se úžasnou sbírkou stromů a nádhernou vodní zahradou. Zdejší zimní zahrada se řadí k nejkrásnějším v zemi.

Ve městě můžeme dále navštívit Fitzwilliam Museum, které je jedním z nejstarších veřejných muzeí v celé Británii. Opatruje jedinečná a vzácná díla, zejména pak starožitnosti, keramiku, obrazy a rukopisy. Jádro sbírky tvoří předměty, které muzeu odkázal v roce 1816 sedmý vikomt Fitzwilliam a od té doby se rozrostla o další dary.

- jap -

Článek byl zobrazen 121 426 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko