Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Exeter

V oblasti jihozápadní Anglie se rozkládá město Exeter, které je hlavním městem hrabství Devon. Exeter má bohatou historii, pamatuje římské osídlení, obsazení Sasy a také tudorovskou, stuartovskou a viktoriánskou dobu. Pojmenován byl po řece Exe, která jím protéká.

Historie města je spojena s čarodějnictvím a mnoha pověstmi a legendami. Tuto strašidelnou atmosféru dodávají Exeteru věže postavené z červených cihel. Původně na místě dnešního města stávalo keltské oppidum a kolem roku 50 zde postavili Římané opevněnou osadu pod názvem Isca Dumnoniorum. Římské hradby, které se z části podařilo dochovat dodnes, byly postaveny v roce 876 na příkaz Alfréda Velikého. V 9. až 11. století bylo město pod nadvládou Dánů.


Foto: katedrála  Autor: Joe  Dunckley

Roku 1537 se stal Exeter nezávislým hrabstvím. Během anglické občasné války byl prvním městem stojícím na straně parlamentu. Roku 1643 byl obsazen royalisty upřednostňujícími monarchii a pod jejich kontrolou zůstal téměř až do konce války. Během Průmyslové revoluce v 18. století se exeterský průmysl rozvíjel na základě dostupných zemědělských produktů. Město mělo k dispozici hlavně vodní energii, první průmyslové zóny tak vznikaly v oblasti vysušených mokřin u Exe Island. V 19. století se stala hlavním zdrojem energie pára vznikající spalováním uhlí, které město nemělo, rozvoj města tak byl omezen.

V roce 1844 byla do Exeteru zavedena železnice. Během druhé světové války bylo město častým terčem útoků německého letectva. Poškozena byla značná část města společně s mnohými historickými budovami.  V 50. letech došlo k jeho obnově, většina poškozených budov však byla místo rekonstrukce zbořena a nahrazena novými. Architektonických památek se zde tak příliš nedochovalo, přesto je Exeter oblíbeným cílem turistů.

Exeter je dnes rušným a životem překypujícím městem, které si přesto stále zachovává jakýsi svůj kolorit. Je obehnáno masivními úseky římských a středověkých hradeb. Milovníci nakupování a toulání se starobylými dlážděnými uličkami si zde přijdou na své. V centru města je ukryto mnoho velkých prodejen i menších specializovaných obchůdků.

Nejvýznamnější památkou anglického Exeteru je katedrála sv. Petra založená v roce 1050. Její převážná část však pochází z doby rekonstrukce ve 14. století. Tato katedrála postavená ve stylu vrcholné gotiky je považována za jednu z nejskvostněji ozdobených církevních staveb v celé Británii. Její západní průčelí se pyšní nejrozsáhlejší ucelenou sbírkou středověkých figurálních skulptur v Anglii. Kromě judských králů jsou zde k vidění také apoštolové a proroci. V interiéru je ohromná gotická klenba posetá pestrobarevnými svorníky.  Nedaleko chóru najdete místo posledního odpočinku pokladníka Eduarda II., Waltera de Stapledona, který byl zavražděn davem Londýňanů. V 70. letech 19. století byly v bezprostřední blízkosti katedrály objeveny pozůstatky rozsáhlých římských lázní. Pro veřejnost však nejsou přístupné.

Katedrálu obklopuje zelený katedrální okrsek, v němž se odehrává děj románu Anthonyho Trollopa z roku 1869 s názvem „Věděl, že má pravdu“. Okrsek se honosí rozmanitostí architektonických slohů. K nejkrásnějším stavbám patří alžbětinský Mol´s Coffee House. Další historickou budovou, která unikla zkáze 2. světové války, je radnice Guildhall z roku 1330. Jde o jednu z nejstarších městských budov ve Velké Británii a naleznete ji v ulici High Street. Na nábřeží stojí okázalý Custom House z roku 1681, opodál pak elegantní Rougement House z 18. století. Prohlédnout si můžete také trosky Normanského hradu, který nechal vybudovat Vilém Dobyvatel. Zahrady Northernhay Gardens nacházející se u severní strany hradu jsou nejstarším veřejným prostranstvím v Anglii.

Přístav a jeho okolí se staly vyhledávanou atrakcí pro turisty. Sklady z 19. století byly přeměněny na prodejny řemeslných výrobků, starožitnictví a kavárny. Pokud se zajímáte o dějiny města, navštivte Quay House Interpretation Centre, jež nabízí audiovizuální materiální expozice.

Pod centrem města se rozprostírají pozůstatky středověkého vodovodního systému. Po shlédnutí videoprojekce v Roman Gate Passage vám bude již jasné, jak se ve 14. a 15. století budovaly podzemní chodby s mírným spádem, které umožnily přivádět vodu od pramenů mimo území města. V Exeteru nevynechejte návštěvu budovy převorství St. Nicholas Priory z 12. století, která si uchovala spoustu původních prvků a místností. Během prohlídky nahlédnete do fascinující historie této stavby. Nejdříve byla strohým klášterem, později tudorovskou rezidencí zámožných kupců a ve 20. století se rozdělila na pět samostatných částí, v nichž dnes sídlí nejrůznější řemeslníci.

Rozmanitou sbírku římských památek uchovává Royal Albert Memorial Museum and Art Gallery. Kromě toho jsou zde k vidění také vycpaná zvířata, díla umělců z jihozápadní Anglie a kvalitní etnografické expozice. Nejvíce asi zaujme výstava stříbrného náčiní, hodin a hodinek.

Vydejte se z Exeteru směrem na jih a narazíte na výstřední šestnáctiboký dům A La Ronde, který v roce 1796 nechaly postavit dvě staré panny. Interiér domu vyzdobily lasturami, peřím a suvenýry, které si dovezly z cest po Evropě. Dále směrem na východ leží město Sidmouth, jež nebylo dotčeno moderní civilizací a vyniká různorodou architekturou. Nejstarší budovy pochází z 20. let 19. století, tedy z dob, kdy se pro svůj klid stalo vyhledávaným letoviskem. Každý rok v létě hostí Sidmouth Mezinárodní festival lidového umění.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Worchester
Ipswich
Westminster Abbey – nejstarší londýnský kostel
Londýn - St. Paul´s Cathedral
Tower of London

Článek byl zobrazen 11 480 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko