Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem do Anglie

Anglie je největší a nejlidnatější zemí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Každoročně sem přijíždějí miliony turistů, kteří chtějí poznat její letitou historii, rozmanitou krajinu, architektonické památky i tradiční kulturu.

Díky členství v Evropské unii mohou občané České republiky vstupovat a pobývat na území ostatních členských států EU bez zvláštních omezení. Potřebují k tomu pouze platný cestovní doklad, kterým je i občanský průkaz se strojově čitelnou zónou. Celá Velká Británie má s Českou republikou od roku 1990 zaveden bezvízový styk, povolen je bezcelní dovoz předmětů osobní potřeby a spotřeby odpovídající délce pobytu a ročnímu období. Pro občany navíc neplatí ani žádná přihlašovací povinnost. Bez celních dokladů lze dovézt na dobu maximálně 6 měsíců kromě auta také karavan, obytný vůz, přívěs či mikrobus. Karavan může dosahovat délky nanejvýš 7 metrů a auto s přívěsem 18 metrů.


Foto: Londýn

Ať přijíždíte do země autem, autobusem nebo vlakem, vždycky budete muset nějakým způsobem překonat kanál La Manche nebo Severní moře. Británii spojuje s Evropou hustá síť trajektových linek a cestování výrazně ulehčila také výstavba Eurotunnelu. Tento historicky významný tunel mezi Británií a Francií byl otevřen v roce 1994 a dnes umožňuje rychlou, efektivní a pohodlnou přepravu, připomínající cestu letadlem. Ve skutečnosti se na nákladní vlak společnosti Eurotunnel ve Francouzském Calais naloží autobusy a auta a za 35 minut se ocitnete v anglickém Folkestonu. Celkově jsou zde 2 tunely pro osobní přepravu a jeden tunel služební. Ceny za Eurotunnel mezi Francií a Anglií se různí v závislosti na době průjezdu a druhu vozidla. Do tunelu je zakázán vjezd obytných vozů s nádrží na LPG (plnou či prázdnou), za určitých podmínek jsou povoleny jen plněné plynové nádoby.

Pro cestující přijíždějící vlastním autem jsou výhodnější trajekty, protože ty míří do nejrůznějších částí Británie. Síť trajektů dnes spojuje přes tucet britských přístavů. Cena jízdenky se odvíjí od ročního období, doby vyplutí a délce pobytu. Nejkratší trasa trvá více než hodinu a nejdelší i kolem 24 hodin – pokud vyplouváte ze Španělska nebo Skandinávie. Za jízdu v noci se připlácí za lůžko. Společnost Seacat zajišťuje přepravu mezi Calais (Francie) a Doverem (Británie) a společnost Hoverspeed mezi Dieppe a Newhavenem. Tyto dvě linky zajišťují nejrychlejší přepravu přes Lamanšský průliv, která trvá jen asi půl hodiny. Jízdenky je možné zakoupit předem. Ostrovy v okolí Anglie jsou také dostupné trajekty, z nichž ne všechny však přepravují i automobily.

Abyste se mohli pohybovat autem po Anglii, potřebujete vlastnit český nebo mezinárodní řidičský průkaz. Dále musíte mít povinné ručení, zelená karta není vyžadována. Při řízení musíte mít všechny doklady neustále u sebe. V případě, že nejedete autem vlastním, ale zapůjčeným, je nutné mít u sebe smlouvu o půjčení, případně doklady o pojištění. Hlavním rozdílem mezi řízením auta v Anglii a v České republice je jízda vlevo. Je proto třeba si rozmyslet a uvědomit, jestli vám tato změna při půjčení automobilu nebude činit přílišné problémy. Musíte se na to soustředit zejména na kruhových objezdech a na křižovatkách. Vzdálenost je zde měřena v mílích.


Foto: Manchester

Celá Velká Británie je protkána rozsáhlou sítí dálnic s označením M a hlavních silnic, kterých je přes 390 tisíc kilometrů. Asi 3500 km dálnic není v Británii zpoplatněno s výjimkou krátkého úseku M6 u Birminghamu. Poplatky se vybírají také za některé mosty a tunely. Silnice druhé třídy se označují „B roads“ a silnice první třídy jako „A roads“. Silnice druhé třídy nebývají tak vytížené a proto je cestování po nich o něco příjemnější. Tyto silnice však bývají o něco užší, proto je nutné dbát zvýšené opatrnosti, která je však určitě vynahrazena krásou okolní krajiny.

Dopravní značky odpovídají evropské normě a jsou tudíž pro Čecha srozumitelné. Pokud se chystáte na venkov, je dobré mít s sebou podrobnou a kvalitní mapu či GPS navigaci, značení tam nebývá vždy stoprocentní. Maximální povolená rychlost je v obcích 48 km/h (30 mph), na běžných silnicích 96 km/h (60 mph), na dálnicích 112 km/h (70 mph) pro osobní auta, pokud není značkami upravena jinak. Na dálnicích a rychlostních silnicích s minimálně 3 jízdními pruhy, nesmí jezdit vozidla těžké nákladní dopravy, autobusy a vozidla s přívěsem v pravém jízdním pruhu.

Také pravidla silničního provozu jsou shodná s těmi našimi. Zakázáno je řízení pod vlivem alkoholu, zákonný limit je 0,8 promile alkoholu v krvi. Policie má právo u každého řidiče vykonat dechový test a na jeho základě pak udělit pokutu nebo odebrat řidičský průkaz. Povinné je používání bezpečnostních pásů a také telefonní sady handsfree. Pokud není vozidlo v pohybu, je zakázáno používat klakson a to zejména v zastavěných částech obcí mezi 23.30 a 7.00 hodinou. Děti do 3 let věku musí být ve vozidle zajištěny ve speciálním dětském zádržném systému. Minimální hloubka dezénu pneumatik je 1,6 mm.

Dobrý pozor si dávejte také na to, kde parkujete. Dvojitá žlutá čára při okraji vozovky znamená zákaz zastavení, jednoduchá žlutá čára pak zákaz parkování. Běžně se u parkovacích ploch nachází parkovací hodiny, kde si koupíte lístek a ten pak vystavíte za předním sklem. Na periferii některých měst najdete odstavná parkoviště, odkud se můžete do centra vydat autobusem. Tento systém je někdy velmi výhodný, zejména pokud jde o hlavní město. Za vjezd do centrální části Londýna ve všední den mezi 7.00 a 18.30 se platí zvláštní poplatek ve výši 8 Ł za den bez ohledu na počet vjezdů nebo dobu pobytu v zóně a musí být uhrazen nejpozději do půlnoci téhož dne.

Benzín je v Anglii poměrně drahý, nejlevněji jej nakoupíte u velkých supermarketů jako je Tesco nebo Sainsbury´s. Prodávají se zde tři druhy paliv: diesel, LRP a bezolovnatý benzín. Většina čerpacích stanic je samoobslužných a mnohé mají otevřeno nonstop. V případě nehody či poruchy nabízí nepřetržitou havarijní službu motoristům společnosti AA (Automobile Association), RAC (Royal Automobile Club) a Green Flag. V případě nehody se zraněním nebo poškozením dalšího vozu vždy volejte policii.

Půjčení auta v Anglii není nejlevnější záležitostí. Nejnižší ceny má půjčovna Autos Abroad. Za půjčení auta je třeba zaplatit vysokou zálohu, mít řidičský průkaz a pas. Autopůjčovny většinou nepůjčují auta řidičům – začátečníkům a mladým lidem do 21 let.

Anglie nabízí pestré možnosti ubytování, každý si tak může vybrat podle svých možností a preferencí. Velmi oblíbené jsou však kempy, kterými je Anglie doslova posetá. Kempy mají různé stupně vybavenosti, od čehož se odvíjí také jejich cena. Důležitá je rovněž i jejich poloha a sezóna, ve které je navštívíte. V letní sezóně se průměrný poplatek pohybuje kolem 17 GBP za noc pro 2 osoby+auto+karavan (bez karavanu 11,50 GBP). Většina z anglických kempů je otevřena pouze 6 měsíců v roce, a to v období od Velikonoc do října. Ať již chcete v kempu být ve stanu, karavanu nebo obytném voze, je nutné si místo dopředu rezervovat.


Foto: Liverpool

Pro ubytování v kempech nejsou většinou třeba žádné speciální dokumenty, doporučuje se mezinárodní kempinková karta CCI, která svému držiteli zajišťuje nejrůznější slevy. Mnoho kempů spravuje organizace Camping and Caravanning Club nebo Caravan Club, které vydávají seznamy svých členských kempů. Zároveň mají i vlastní klasifikační systém.  Další společností provozující kempy je Forestry Commission, jejíž kempy jsou umístěny v malebné zalesněné krajině, doslova nadosah divoké přírody.

Pokud cestujete obytným vozem, naskýtají se vám větší možnosti poznávání a užíváte si svobody. Zemi tak prozkoumáte vlastním tempem a zastavíte si většinou, kde chcete. Pozor však dávejte na zákaz kempování s karavany na okrajích silnic a také na přespávání v karavanech na odpočívadlech. Volné kempování na státní půdě je většinou zakázané. Na soukromé půdě si můžete dovolit kempovat pouze se souhlasem majitele.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 52 401 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko