Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Colchester – v pevnosti boha války

Na jihovýchodě Anglie se rozkládá asi 160 tisícové město Colchester, které je nejstarším doloženým městem v celé Velké Británii. Od roku 43 před Kristem, kdy do něj vtrhli Římané, bylo po nějaký čas hlavním městem římské Británie. Díky bohaté historii je místem, kde se snoubí 2000 let dějin s kulturou 21. století.

Colchester najdeme v hrabství Essex na řece Colne. V dávných dobách zde údajně sídlil polomýtický král keltských kmenů, který je v Shakespearově díle nazýván Castintin. Potvrzeno je však osídlení Římany, kteří zde založili první stálou kolonii, jež se následně stala správním střediskem jihovýchodní Anglie. Dokonce se zde razily i mince. Kolonie nesla název Camulodunum – pevnost boha války.

V roce 60 před Kristem bylo tehdejší Camulodunum dobito a rozvráceno rebelujícími Kelty. Ti byli vedeni královnou Boadiceou, která posléze nechala kolem města vybudovat tři metry silné a devět metrů vysoké hradby, jež měly odradit případné další útočníky. Keltové tehdy zmasakrovali římskou posádku a hlavním městem se stal posléze Londýn. Hradby společně s římskou městskou branou však stojí v Colchesteru dodnes.


Autor: David  Hill

V dobách nadvlády Normanů byl ve městě z trosek římských staveb vybudován hrad, který byl největším známým normanským hradem v zemi. Hrad se částečně zachoval a dnes je v něm umístěno muzeum věnované historii Římského osídlení v Británii.  Muzeum vystavuje exponáty související s dějinami města od prehistorických dob až po občanskou válku. Návštěvníci mohou dokonce nahlédnout do středověkého žaláře. Nejlépe zachovalá zůstala čtvercová věž, tzv. donjon, který je dvakrát rozměrnější než Bílá věž v londýnském Toweru. Donjon byl postaven v roce 1076 na pódiu římského chrámu zasvěceného Claudiovi I. Také na stavbě této věže byly použity kameny a obklady z jiných římských budov.

Ve středověku se Colchester stal významným tkalcovským střediskem. Ve čtvrti zvané Dutch Quarter, jež se nachází západně od hradu, se usadilo několik vlámských tkalců. Ve čtvrti se dochovaly původní vysoké domy a strmé úzké uličky. Během občanské války v letech 1642 – 1651 byl Colchester 11 týdnů obléhán a poté obsazen Cromwellovými vojsky.

Významnou stavbou Colchesteru je hrázděný palác Tymperleys pocházející z 15. století, který je oslavou hodinářského řemesla, jež mělo ve městě dlouholetou tradici. Za návštěvu stojí nejen kvůli hodinám, ale také kvůli geometricky ztvárněným tudorovským zahradám. V místním viktoriánském hradním parku Victorian Castle Park vás obklopí svěží příroda. Můžete zde odpočívat a kochat se překrásným výhledem na nedaleké pobřeží a okolní krajinu. Na okraji Castle Parku stojí elegantní georgiánský městský dům z roku 1719. Dnes v něm sídlí muzeum Hollytrees Museum, které přibližuje každodenní život místních obyvatel a technologické změny za posledních 300 let. Milovníci umění mohou zamířit do nejmodernějších současných galerií, mezi něž patří Constable, Munnings a další.

Ve městě najdete také pozoruhodný tudorovský vstupní objekt s průjezdem a bránou, který je nejvyšší v Británii. Zdobí jej dvojice šestibokých osmipodlažních věžiček tyčících se do výšky 24 metrů. Původně měla být tato stavba součástí mnohem rozsáhlejšího komplexu, ale její architekt, sir Henry Marney, zemřel ještě před dokončením. Terakotová výzdoba a obezdívka je krásnou ukázkou tudorovského slohu.

V Colchesteru můžete navštívit ještě zahradu Beth Chatto Garden, která je vlastně takovým experimentem jedné z nejvýznamnějších zahradnických publicistek. Jejím cílem bylo zjistit, zda je možné vytvořit zahradu i v těch nejnepříznivějších podmínkách. Zahradu proto tvoří větrné a suché svahy, zamokřené plochy, štěrkové záhony i zalesněná území. Projekt začala Beth Chatto budovat v 60. letech 20. století. Výsledkem je fakt, že ve všech jmenovaných prostředích rostou vhodné rostliny, které se dokázaly těmto podmínkám přizpůsobit.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Chichester
Exeter
Worchester
Ipswich
Westminster Abbey – nejstarší londýnský kostel

Článek byl zobrazen 8 446 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko