Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Canterbury

Na jihovýchodě Anglie se v hrabství Kent rozkládá historické město Canterbury, které je sídlem Canterburského arcibiskupství a primase Anglikánské církve. Je tak známé především svým náboženským významem, věhlasnou katedrálou a mnohým se při vyslovení jeho názvu vybaví kniha Canterburské povídky.

Četné archeologické nálezy z této oblasti dokazují, že zde existovalo osídlení už v dávných dobách. Samotné město však bylo založeno Římany, kteří z něj udělali nejdůležitější středisko v Kentu a významné administrativní centrum. Nacházelo se na křižovatce cesty vedoucí z Londýna do Doveru. V roce 597 sem byl papežem vyslán svatý Augustin, který měl obrátit Anglosasy na křesťanskou víru. Význam města tak stále rostl a netrvalo dlouho a stalo se centrem křesťanské církve v Anglii. Canterburská diecéze tak byla hlavním primariátem Anglie od roku 597 až do smrti posledního katolického arcibiskupa kardinála Olea v roce 1558.

V roce 1830 bylo město Canterbury spojeno s mořským pobřežím pomocí železnice a začalo prosperovat. Během německého bombardování za druhé světové války bylo mnoho památek poničeno, ale katedrála stojící v centru města zůstala naštěstí zachována. Dnes je nejvýznamnější památkou v Canterbury a hlavním chrámem anglikánské církve. Její hlavní loď má na délku 100 metrů, což z katedrály činí nejdelší středověkou svatyni v Evropě. Také chór dokončený v roce 1184 patří k nejdelším v zemi. Pro všechny tyto přednosti byla katedrála zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Zdejší katedrálu nechal v roce 1070 na místě někdejší anglosaské svatyně postavit první normanský arcibiskup Lafranc. Jeho cílem bylo upevnit v Canterbury křesťanství. Jelikož byla svatyně během své existence několikrát rozšiřována a přestavována, jsou na ní dnes patrné snad všechny styly středověké architektury. V roce 1170 byla katedrála svědkem vraždy canterburského biskupa Tomáše Becketa. Podle pověsti následovala série zázraků, takže hned v roce 1173 byl papežem Alexandrem III. Becket prohlášen za svatého. Čtyři roky po jeho smrti zdevastoval katedrálu požár a byla postavena kaple sv. Trojice, do níž byly uloženy Becketovy ostatky. Kaple se stala důležitou církevní památkou a až do doby rušení klášterů za panování Jindřicha VIII. patřila celá katedrála k nejvýznamnějším křesťanským poutním místům v celé Anglii. Canterburskou katedrálu navštěvuje ročně přes milion turistů z nejrůznějších koutů světa.


Autor. chingers7

Ve městě je dále zachováno mnoho historických budov a moderní výstavba uvnitř středověkého centra města podléhá přísné kontrole a regulaci. Vedle ruin opatství St. Augustin Abbey, zpustošeného během rušení klášterů, stojí kostel St. Martin´s Church, který je nejstarším kostelem v Anglii. Pyšní se působivou normanskou a anglosaskou výzdobou. Právě zde byl jako první uctíván svatý Augustin. Zajímavou stavbou, kterou najdete v Canterbury, je West Gate Museum s válcovitými věžemi. Jde o středověký vstupní objekt s průjezdem a bránou z roku 1381. Dnes se v něm nachází malé muzeum vystavující sbírku zbraní a brnění. Navštívit můžete také Museum of Canterbury, seznamující návštěvníky s dějinami města. Najdete ho v tehdejší nemocnici Poor Priest´s Hospital založené ve 12. století.

Město nabízí také koncertní sál a Marlowovo divadlo. Pouhé tři kilometry od města leží Univerzity of Kent. V Canterbury dnes žije okolo 40 tisíc obyvatel. Město má nejen moderní obchodní centrum, lákající turisty k nákupům, ale v některých obvodech města zůstaly dokonce opuštěné domy, poté co obchodní řetězce přemístily svá sídla do nově rekonstruované oblasti Whitefairs.

- jap -

Předchozí články z Anglie:
Colchester – v pevnosti boha války
Chichester
Exeter
Worchester
Ipswich

Článek byl zobrazen 10 841 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko