Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

V Belsay Castle sídlila rodina Middletonů

Na severovýchodě Anglie se v hrabství Northumberland nachází jedinečný středověký hrad Belsay Castle. Jeho jedinečnost spočívá nejen v jeho architektuře, ale také v jeho okolí – je totiž obklopen nádhernými zahradami tvořenými rozmanitými druhy stromů, keřů a záhonů, ale najdete v nich rovněž tajuplné mohutné skály porostlé kapradinami.

Hrad Belsay Castle stojící nedaleko stejnojmenné vesničky byl postaven ve 14. století. O jeho založení se zasloužil Sir John de Strivelyn, nazývaný také John Stirling, nebo též Johannes de Strivelyn. Byl středověkým skotským rytířem ve službách Anglie. Nejstarší a dominantní částí hradu je třípodlažní obdélníková věž zvaná „peel tower“, kterou zdobí zaoblené věžičky a cimbuří. Byla postavena okolo roku 1370 a sídlila v ní rodina Middletonů. Roku 1614 rozhodl Thomas Middleton o výstavbě nového zámku, který nechal přistavět k původní středověké věži.

Na počátku 18. století, konkrétně v roce 1711, přibylo k Belsay Castle ještě západní křídlo, které se však do dnešních dní nedochovalo. Nejvýraznější proměnou nakonec hrad prošel až roku 1872, kdy jej nechal Sir Arthur Middleton celý přestavět. Hrad Belsay Castle je tak dnes jedinečnou ukázkou několika anglických architektonických stylů. Sídlo se stalo významnou architektonickou památkou a je spravováno britskou kulturní neziskovou organizací English Heritage, která pečuje o architektonické, kulturní a historické skvosty v zemi. 

Belsay Castle
Foto: Belsay Castle

Hrad byl na počátku 19. století opuštěn, protože Sir Charles Monck nechal pro svou rodinu postavit nové sídlo – Belsay Hall. Vznikl tak honosný panský dům v neoklasicistním slohu, jemuž byly inspirací chrámy starověkého Řecka. Prostory původního hradu pak byly zbaveny střech a využívány jakožto dějiště zahradních párty či pro konání jiných, v té době anglickou šlechtou velmi oblíbených venkovních zábav. 

Návštěvníci tak dnes mají možnost si v Belsay Castle prohlédnout prostory z části zničeného středověkého hradu. Vynechat by nikdo neměl ani možnost výstupu na vrchol věže, odkud se naskýtá krásný výhled do okolí. Na Belsay Castle navazují rozsáhlé zahrady zaujímající plochu 30 akrů, které se nazývají Belsay Gardens. Přestože zahrady ležely po mnoho let ladem a byly zpustošené, podařilo se je zdařile zrestaurovat a tak dnes oplývají velkým množstvím keřů a květin. V každém ročním období se zde můžete kochat jinými kvetoucími květinami. Tím, co řadu návštěvníků v zahradách nejvíce nadchne, je úžasná Quarry Garden – skalní rokle porostlá kapradinami a exotickými rostlinami.

- jap - 

Další články z Anglie

Okružní cesta Velkou Británií vlastním autem
Bodiam Castle - nejromantičtější místo Anglie
Londýnská Národní galerie
Jazykové kurzy angličtiny v Anglii
Eurovíkendy: Londýn – co si nenechat ujít při návštěvě Londýna

Článek byl zobrazen 5 421 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko