Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rye - starobylé a opevněné městečko

Jihovýchodní Anglie ukrývá nádherné starobylé opevněné městečko Rye, které bylo po více jak 300 let jedním z nejvýznamnějších přístavních měst na pobřeží Lamanšského průlivu. Dnes vyniká svými tudorovskými domy s červenými pokřivenými střechami, klikatými dlážděnými uličkami a úžasnou květinovou výzdobou.

K původním pěti přístavům zvaným Cinque Ports – Hastings, Romney, Hythe, Sandwich a Dover, přibylo Rye v 11. století. Prudká bouře v roce 1287 odklonila tok řeky Rother natolik, že se následně začala vlévat do moře u Rye. To se tak stalo na dlouho přístavním městem, ale v 16. století se začalo zanášet naplaveninami. V důsledku toho tak dnes leží až dva kilometry od břehu. Město po dlouhá léta odolávalo pravidelným útokům Francouzů, které vyvrcholily v roce 1377, kdy bylo Rye zcela vypáleno.

Rye, Anglie

Dnes se Rye pyšní titulem Rye Royal, neboli Královské Rye a je jedním z nejpůvabnějších a nejnavštěvovanějších měst Anglie. V historickém jádru najdete řadu krásných kamenných uliček, z nichž nejznámější je Mermaid Street. Jde o nádhernou, kočičími hlavami dlážděnou ulici s namačkanými malebnými hrázděnými domky. Ty se od obnovy, která proběhla ve 14. století, do dnešních dní příliš nezměnily. V Mermaid Street najdete vyhlášenou hospůdku Mermaid Inn, která sídlí v největší středověké budově ve městě, ale také zbytky středověkých hradeb se vstupní branou, pevnost s muzeem a kostel s vyhlídkovou věží.

Rye, AnglieRye, Anglie

K tomu, abyste si městečko prohlédli, potřebujete asi jednu hodinu. Za vidění stojí georgiánský dům Lamb House postavený v roce 1722. Právě sem se Jiří I. uchýlil, když jej zastihla nečekaná bouře. Také tady po nějakou dobu žil spisovatel Henry James žijící v letech 1843 – 1916. Na jižním okraji města stojí dominantní věž Ypres Tower z roku 1250, která měla varovat obyvatele města před nájezdníky blížícími se po moři. V roce 1430 byla upravena a sloužila jako vězení a márnice. Dnes v ní naleznete muzeum vystavující exponáty z té doby. Další impozantní stavbou je brána Land Gate postavená ve 14. století. Právě tuhle se jako jedinou podařilo dochovat z původních čtyř městských bran.

Rye, Anglie

Hlavním božím stánkem v Rye je St. Mary´s Church z 16. století, postavený na klidném náměstí Church Square. Jeho věž nese nejstarší funkční hodiny v Anglii, ciferník byl připevněn v roce 1761. Kdo má zájem, může vystoupat na vrchol věže, odkud se mu naskytne krásný výhled na celé město. Příjemná je taktéž procházka ulicí Mint, která obdržela jméno podle mincovny ze 17. století, která v ní stávala.

- jap -

Další články z Anglie:
Hereford - obec se statusem města
Buckinghamský palác
Dover - brána do Anglie
Za léčivými prameny Bathu
St. Albans – dejte si pivo v nejstarší anglické hospodě

Článek byl zobrazen 8 823 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko