Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Falmouth, třetí největší přírodní přístav světa

Na jihozápadě Anglie se rozkládá asi 22 tisícové město Falmouth, které se po australském Sydney a brazilském Riu de Janeiru může pochlubit třetím největším přirozeným přístavem na světě. Bylo totiž vystavěno v místě, kde se sedm řek vlévá do dlouhé vodní plochy nazývané Carrick Roads.

Původně byl Falmouth založen jako rybářská osada, která se však postupem času rozrostla do větších rozměrů. Velký vliv na tom mělo vybudování přístavu v 17. století a také výstavba zdejšího hradu Pendennis Castle. Ten nechal společně s dalším hradem Mawse Castle vybudovat král Jindřich VIII. I když přístav stále plní svou dopravní funkci, není již tak významný jako dříve. Přesto je považován za nejzajímavější část tohoto přímořského letoviska.


Jelikož bývá Falmouth zejména v letních měsících vyhledávanou turistickou destinací, vyplouvá ze zdejšího přístavu pravidelně řada výletních lodí. Během lodních výletů mohou turisté obdivovat rozmanitou scenérii a pozorovat ptáky. Zdejší zaplavené říční údolí je tak hluboké, že tudy mohou proplouvat dokonce i obří zaoceánské lodě až do města Truro, které je správním střediskem Cornwallu.

Na nábřeží ve Falmouthu si můžete prohlédnout námořní muzeum National Maritime Museum of Cornwall, které je součástí rozsáhlého komplexu, jež pod sebe zahrnuje ještě kavárny, obchody a restaurace na nábřeží. Budova muzea má dubový obklad, čímž připomíná někdejší dřevěné přístřešky na čluny, které byly v minulosti pro tuto oblast typické. Muzeum návštěvníky seznámí s velkolepou námořní minulostí hrabství Cornwall a zároveň vystavuje nejlepší veřejnou kolekci historických a moderních malých plavidel v Británii. Cílem tohoto muzea je zaujmout všechny věkové kategorie.

Mezi mnoha starými domy v centru města vyniká Customs House, kterému se díky přilehlému komínu říká také „králova dýmka“. V 19. století se právě zde spaloval tabák, který byl zabaven pašerákům. Ve Falmouthu dnes působí University College Falmouth zaměřená na studium umění, medií a designu. Kolem pobřeží se nachází několik pláží např. Gyllyngvase Beach nebo Swanpool Beach.

- jap -
Foto: falmouth.co.uk

Předchozí články z Anglie:
Rye - starobylé opevněné městečko
Hereford - obec se statusem města
Buckinghamský palác
Dover - brána do Anglie
Za léčivými prameny Bathu

Článek byl zobrazen 7 053 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko