Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

York - za středověkem i největší sbírkou lokomotiv

Severoanglický York je město, ve kterém se zastavil čas. Díky stagnaci během průmyslové revoluce se zde dochovaly desítky původních hrázděných a zděných měšťanských domů. Jejich kouzlo umocňuje nad všemi bdící York Minster, největší gotická katedrála v severní Evropě.

Nezaměnitelné město York vévodí severoanglickému hrabství North Yorkshire (Severní Yorkshire). Tradičně je považován za hlavní město celé historické země Yorkshire, ačkoli nikdy nebyl součástí ani jedné ze tří hlavních částí hrabství. V samotném Yorku žije 140 000 obyvatel, sídlí zde yorský arcibiskup a dvě univerzity.

Město leží při soutoku řek Ouse a Foss v Yorské kotlině (Vale of York), rovinaté zemědělské oblasti ohraničené na západě pohořím Pennines, na severu vysokými vřesovišti North York Moors a na západě vrchovinou Yorkshire Wolds. Řeka Ouse mezi svými meandry tvoří široké nivy (ings), bezprostřední okolí města proto obklopují čtyři velké mokřinaté louky (stray). V dávné minulosti byla celá oblast velmi bažinatá, dnešní York tak musí čelit častým povodním. Má vybudovanou rozsáhlou síť protipovodňových zábran a velké neobydlené plochy, vzhledem k nevhodnosti k zástavbě.

Historie města je dlouhá a pestrá. Už samotný název je toho dokladem – jméno York je odvozeno od vikingského Jórvik, které pochází z latinského jména Eboracum, odvozeného od britonského „ebor – acon“, což znamená „místo mezi tisy“. Město bylo založeno už v roce 71 a má bohatou římskou i vikingskou minulost. York byl hlavním městem římské provincie Britannia Inferior, později se stal sídlem yorského arcibiskupa, jehož provincie zahrnuje celou severní Anglii, také byl centrem vikingského království Jórvik. Po celý středověk byl York jedním z nejvýznamnějších měst v Anglii a jeho relativní význam poklesl až s příchodem průmyslové revoluce. To však mělo z dnešního pohledu i své výhody.

Díky hospodářské stagnaci se ve městě dochovala v téměř nedotčeném stavu řada středověkých staveb, které musely jinde ustoupit vznikajícím továrnám. Nový zájem o středověk v 19. století vedl k rozsáhlému programu rekonstrukce, a tak dnes do města lákají turisty především unikátní hrázděné a zděné měšťanské domy a hostince. Perlou mezi středověkými stavbami je katedrála York Minster v centru města, která je sídlem yorského arcibiskupa.


Foto: katedrála York Minster

Chrám má velmi širokou loď a kapitulu ve slohu dekorativní gotiky, presbyterium a východní část stavby jsou ve slohu anglické svislé gotiky, severní a jižní příčné lodi jsou pak raně anglického původu. Katedrála je proslulá zejména svými vitrážemi - okno v západním průčelí lodi pochází z roku 1338 a je největším středověkým vitrážovým oknem na světě! Zajímavostí tzv. Okna pěti sester v severním transeptu jsou 16 metrů vysoké lomené oblouky. V jižním transeptu najdete zase slavné růžicové okno. Varhany na kůru dvakrát zničil požár, současný nástroj pochází z roku 1829.  York Minster má tři věže. Ve dvojici na západní straně jsou zvony a zvonkohry. Zvon „Great Peter“ v severozápadní věži váží 11 tun, v jihozápadní věži je 14 samostatných zvonů a zvonkohra složená z 11 menších zvonků. Do severního transeptu byl v roce 1955 vsazen orloj na památku severoanglických letců padlých během druhé světové války.

Centrum města dodnes obepínají původní středověké hradby dlouhé pět kilometrů. Po celém jejich obvodu vede vycházkový okruh. Hradby přerušují čtyři hlavní městské brány (Bootham Bar, Monk Bar, Walmgate Bar a Micklegate Bar), které pocházejí z 11.-14. století. Kromě nich se dochovaly ještě dvě menší a mladší brány - Fishergate Bar, pouze pro pěší, a Victoria Bar, nově proražená v 19. století. V minulosti plnila každá brána svou funkci, ta hlavní byla bezesporu obranná, také omezovaly vstup do města, vybíralo se zde clo. Například branou Micklegate Bar vstupovaly do Yorku tradičně královské průvody, brána Monk Bar zase sloužila jako samostatná pevnůstka a dnes je v ní muzeum Richarda III..

Pro město jsou typické úzké středověké uličky, z nichž nejznámější a nejatraktivnější jsou „Masné krámy“ (The Shambles). Tuto uličku dnes lemují obchůdky a čajovny, dříve však všude byly jen řeznické krámy. Stojí v ní také rodný dům mučednice a světice Margaret Clitherow. V Yorku se dochovala řada středověkých anglikánských kostelů a prastarých hostinců. Dodnes je v provozu i nejstarší z nich, „The Black Swan“, který sídlí v původní hrázděné budově ze 14.století.

Cílem mnohých turistů je také gotická pevnost Cliffords Tower čtyřlistového půdorysu, která stojí na umělém pahorku normanského původu. Původně dřevěný hrad nechal v letech 1068-1069 vystavět Vilém Dobyvatel. Dne 16. března 1190 zde došlo k masakru asi 150 Židů, kteří na místě hledali záchranu před plameny. Během 13. století byl hrad přestavěn na kamennou pevnost.

   S bohatou historií města se můžete blíže seznámit v některém z mnoha místních muzeí, např. Castle Museum (muzeum dějin města a okolí), Jorvik Museum (expozice vikingského osídlení) nebo Merchant Venturers Hall (síň cechu obchodníků, dodnes fungující a vlivné organizace). Paradoxně nejznámější místní muzeum nemá se samotným městem mnoho společného, zato se do něj sjíždějí obdivovatelé vláčků z celého světa. Národní muzeum železnic (National Railway Museum) se nachází nedaleko nádraží a spravuje rozsáhlou sbírku železniční techniky i největší sbírku lokomotiv na světě. Mezi nejzajímavější exponáty patří nejrychlejší parní lokomotiva světa LNER 4468 Mallard a světoznámý „Létající Skot“ (4472 Flying Scotsman), který je dodnes nasazován v běžném provozu.

York je živé a prosperující velkoměsto. Jeho ekonomika se opírá zejména o cestovní ruch, služby, vědu a výzkum. Ještě v padesátých letech 20. století byly hlavními zdroji prosperity města čokoládovny a železnice, to už je však minulostí. V současnosti je nejvýznamnějším zaměstnavatelem magistrát, pojišťovna a čokoládovny Nestlé. Výroba druhých čokoládoven, Terrys, se přesunula za novým majitelem do Polska, její historická provozní budova je ale stále k vidění vedle závodiště Knavesmire.

Yorské závodiště patří ve městě k tradičním atrakcím. Pravidelně se tu pořádají významné koňské dostihy a každý rok v srpnu se tu koná známý turnaj Ebor Handicap Meeting.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 7 682 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko