Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Dartmoor

Národní park Dartmoor ležící v hrabství Devon na jihozápadě Anglie je pokrytý drsnou krajinou vřesovišť, bažin a žulových skal.Žulová rovina se rozkládá na ploše kolem 1200 km2 a stoupá do nadmořské výšky 500-600 metrů. Uprostřed této rašeliništní krajiny se nachází žulové skály Dartmoor Tors, které z dálky vypadají jako sochy.

Největší z nich se nazývá Yes Tor a tyčí se do výšky 620 metrů nad mořem. Zdejší rašeliniště patří mezi největší v Evropě. V této chráněné oblasti se těží žula a po loukách se prohánějí stáda poníků. Na území národního parku se nachází také množství prehistorických památek.

Bovey Castle
Foto: Bovey Castle

Pro tuto oblast jsou typické mlhy, které se objevují znenadání, pohltí celou okolní krajinu a znenadání také zmizí. Krajina Dartmooru byla odjakživa inspirací pro spisovatele a ideální pro tvorbu mystických a někdy až strašidelných příběhů. K parku se váže mnoho tajemných pověstí o neznámých postavách a krvelačných příšerách. Právě zde se také zrodila legenda o psu baskervillském. Panuje zde neustávající déšť, ostrý vítr, mlhavé počasí a všudypřítomné vlhko. Pochmurnou atmosféru této oblasti dodává také pověstné Dartmoorské vězení, které bylo postaveno v roce 1806 a umisťovali se sem zajatci z napoleonských válek. Zdejší největší obec Princetown sloužila kdysi jako ubytovna pro personál věznice.

Od roku 1951 je součástí národního parku Dartmoor Forest také část obrovského močálu o velikosti 945 km2. Zdejší osídlení se datuje již před více než 10 000 let, kdy zde byla ještě hustě zalesněná náhorní rovina. Ke kácení zdejších lesů začalo docházet v době kamenné, kdy se místní lovci a sběrači snažili dostat co nejblíže ke zvířatům. V mladší době kamenné v údolích dokonce vznikaly první zemědělské usedlosti. Během doby bronzové byla zdejší krajina už zcela bez lesů. Z doby bronzové zde bylo nalezeno množství sídlištních pozůstatků, jako například domy, dvory, pohřebiště, megalitické řady, kamenné kruhy i obelisky mající náboženský význam. Dokladem této ranné lidské existence jsou pozůstatky kamenných zdí, které měly ohraničovat pastviny a pole. Ty začali místní lidé zakládat někdy kolem roku 1700 př.n.l. Z předmětů, které sloužily pro každodenní potřebu, jako například keramika, různé kovové předměty i kosti, se bohužel nedochovalo vůbec nic. Na svědomí to má zdejší kyselá močálovitá půda, která tyto předměty důkladně rozložila.

Clapper Bridge
Foto: Clapper Bridge

V národním parku je chráněno množství vzácných biotopů. Centrální část Dartmooru je tvořena velkou bažinatou oblastí na severní a jižní plošině. Okolní terén je kombinací vřesoviště a lučiny, v údolích místy najdeme listnatý dubový les. Pro zdejší krajinu jsou typické také žulové skály „tors“ a hučící řeky spadající do hlubokých roklí, jeskynní systémy a vápencové vyvýšeniny. Ve místních jeskyních byly nalezeny pozůstatky pravěkých živočichů. Zdejší shluk pozůstatků patří mezi největší ve Velké Británii a stáří se odhaduje na více než 150 tisíc let. Například v jeskyni Joint Mitnor Cave byly objeveny kosti hrochů, hyen, lvů, prapůvodních divokých prasat a dokonce slonů s rovnými kly.

Největší část území národního parku je pokryta vzácnými blaty, které se dál na jih od Dartmooru již vůbec nevyskytují. Dartmoorské bažiny mají hloubku nejméně půl metru, ale najdou se i místa, kde pod vrstvou rašeliny dosahují dokonce hloubky 7 metrů. V parku se nachází také velmi vzácné vypouklé rašeliniště – bažina Tor Royal o rozloze 8 km2. Národní park se stal domovem pro velké množství bahenních ptáků. Z velkých savců zde žijí dartmoorští poníci, polodivoké ovce a skot, kteří se prohánějí po zdejších rozsáhlých rovinách. O výskytu poníků se již před rokem 1012 zmiňoval ve svých záznamech biskup Awlfwold z Creditonu. Dnes jsou tito poníci využívání hlavně k chovu a jsou vhodní zejména jako jezdečtí koně pro děti.

standing stones

Zajímavou památkou na území Dartmooru je velký megalitický komplex Merrivale, který tvoří tři kamenné řady, tři kamenné kruhy, zbytky asi dvaceti kruhových chatrčí, menhiry a pohřební komora. Navštívit můžete také zdejší Postbridge, někdy nazýván Clapper Bridge (Klapající mostek). Ten je nejhezčím a nejzachovalejším mostkem, které byly v této oblasti stavěny ve 13. a 14. století. Nezbytným vybavením pro cestování po této bažinaté krajině je kompas a aktuální mapa okolí.

Článek byl zobrazen 10 803 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko