Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Liverpool – rodiště hudební legendy

Na severozápadě Velké Británie se rozkládá jedinečné a osobité město Liverpool, které proslulo nejen známým fotbalovým klubem, krásným pobřežím a populární hudbou, ale také úžasnými architektonickými památkami. Turisté jsou sem přitahováni pohodovou atmosférou a možnostmi kulturního obohacení.

Liverpool je situováno ve východní části Merseyské zátoky, asi 8 km odtud je pobřeží omýváno vodami Liverpoolského zálivu a Irského moře. O vznik města Liverpool se v roce 1207 zasloužil anglický král Jan, který mu udělil městská práva. První písemné doklady o osídlení oblasti kolem řeky Mersey však pocházejí již z 1. století. Během 17. století se město stalo významným obchodním a průmyslovým centrem. Vypravovaly se odtud první otrokářské lodě do Afriky a kvetl obchod se vzdálenou Indií. S rozvojem města rostl také počet jeho obyvatel, k tomu sem přicházeli ještě imigranti z Irska. V 19. století byl Liverpool po Londýně druhým největším přístavem Velké Británie, kudy procházely obrovské kvanta zboží.

Liverpool

Největší krize a úpadek nastal během 2. světové války, kdy bylo město silně poničeno, jelikož se stalo terčem osmi náletů, při nichž zahynulo více jak 2500 obyvatel. Po válce chyběla pracovní místa, zničeno bylo mnoho domů a Liverpool se stal jednou z nejchudších oblastí Velké Británie. Druhá polovina 20. století přinesla oživení v podobě rozsáhlých rekonstrukcí, oprav, výstavby infrastruktury a postupně došlo k regeneraci ekonomické situace.

V 60. letech 20. století se Liverpool dostal do světového povědomí díky partě čtyř místních hudebníků, kteří založili skupinu The Beatles. Jakmile vtrhli na popovou scénu, vypuklo hudební šílenství, tzv. „beatlemánie“ a město se stalo světovým centrem populární hudby a mladé kultury. V té době začalo vznikat mnoho dalších skupin, žádná z nich však nedosáhla takového úspěchu a věhlasu jako právě liverpoolští rodáci Beatles. Veškeré informace o skupině získáte, pokud zavítáte do The Beatles Story. Každoročně se ve městě pořádá tzv. Beatle Week, což je jedna z největších oslav hudby této skupiny na světě a pravidelně se na ni do Liverpoolu sjíždějí fanoušci z celého světa. Festival má více jak 20letou tradici a kromě živé hudby přibližně 200 kapel nabízí návštěvníkům různé výstavy, videoprojekce, setkání, autogramiády i populární aukce.

Liverpool

V dnešní době je Liverpool známým kulturním a průmyslovým městem, které klade velký důraz na rozvoj cestovního ruchu, jež je významnou součástí ekonomiky. Turisté sem přijíždí, aby se pokochali památkami města, okusili jeho noční život a prošli si místní galerie a muzea.

Mezi nejpřitažlivější památky patří jeho pobřeží s přístavem, které bylo roku 2004 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Za prohlídku stojí místní staré doky, nejzajímavějším z nich je Albertův dok, který je první stavbou z litiny, kamene a cihel, jež byla vybudována ve Velké Británii. Je to také první dok postavený z nehořlavého materiálu. Přístav byl v 80. letech 20. století kompletně zrekonstruován a právě v jeho okolí najdete nejvíce chráněných staveb Anglie. Dnes zde má své sídlo několik významných muzeí, jako například Merseyside Maritime Museum, Muzeum Liverpoolu nebo Tate Liverpool. Nově otevřeno bylo také muzeum otroctví International Slavery Museum, které je však jen pro otrlé povahy. Určitě nevynechejte ani prohlídku skladiště Stanley Dock Tobacco Warehouse z roku 1901.

Liverpool

Turisticky hojně vyhledávanou částí města je Pier Head, kde se nachází tři nejvýznamnější liverpoolské budovy, jež pocházejí z dob největšího rozkvětu města: Royal Liver Building, Cunard Building a Port of Liverpool Building. Budova Royal Liver Building je zdobena 5,5 metru vysokou sochou měděného orla Liver Bird, který je dnes symbolem města a má ho ochraňovat od všeho zlého. Kdyby odletěl, město by postihla katastrofa, proto jej místní obyvatelé raději přivázali. Na věži budovy můžete vidět také největší hodiny v zemi, které předčí dokonce i ty, umístěné na londýnském Big Benu.

Krásnými církevními stavbami jsou římskokatolická katedrála Metropolitan Cathedral of Christ the King a také obrovská Anglikánská katedrála postavená z červeného pískovce. Tato katedrála má jednu z nejdelších chrámových lodí a ukrývá také třetí největší zvon na světě i vzácné velké varhany. Navíc z její 101 metrů vysoké věže je nádherný výhled na celé město a jeho okolí.

Liverpool

Jelikož městem v minulosti prošlo mnoho národností, imigrantů a námořníků, najdete zde dnes spoustu svatostánků patřících k nejrůznějším náboženstvím. Stojí zde řecký ortodoxní kostel Church of St Nicholas, anglikánský Our Lady and St Nicholas nebo švédský Gustav Adolfu Kyrka. V Liverpoolu se také nachází řada synagog. Jednou z nejvýznamnějších je Princess Road Synagogue. Existuje zde i jedna z nejstarších mešit ve Velké Británii, postavená již roku 1887. Hlavní městskou mešitou sloužící muslimskému obyvatelstvu je mešita Al-Rahma.

V centru města můžete narazit na seskupení neoklasicistních staveb, kde sídlí převážně významné kulturní instituce. Jde například o knihovnu Williama Browna, World Museum Liverpool nebo uměleckou Walkerovu galerii (Walker Art Gallery). Do všech těchto zařízení se neplatí žádné vstupné. Součástí areálu je i nedaleká budova St. Georges Hall s koncertním sálem, soudní síní a divadlem.

Liverpool

V minulém roce oslavil Liverpool 800. výročí od svého založení a pro rok 2008 byl dokonce vybrán jako hlavní město evropské kultury. Když se setmí, ožívá Liverpool četnými bary, kavárnami, kluby a diskotékami. Pokud se chcete pobavit, vyrazte do ulic a o zábavu máte postaráno až do rána. Stačí si jen vybrat podnik dle vašeho gusta. Navštívit můžete třeba vyhlášený klub Cavern, kde často hrají živé kapely a právě v něm se proslavili i Beatles. Nezapomeňte však na to, že většina liverpoolských klubů a hospod je nekuřáckých.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 9 258 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko