Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

V Lake District leží 60 jezer

Oblast jezer Lake District se rozkládá na severozápadě Anglie a patří mezi oblíbené a vyhledávané turistické oblasti. Svou rozmanitostí si získala srdce mnoha dobrodruhů i víkendových rekreantů. V roce 1951 zde byl na rozloze 2240 km2 vyhlášen národní park Lake District, který má za úkol ochraňovat řadu vzácných biotopů, které jsou důkazem o tisíciletém lidském osídlení.

Lake District

V této hornaté krajině je rozeseto kolem 60 jezer, podle kterých dostala také svůj název. Zdejší hory jsou nejvyššími v Británii a jejich holé vrcholy místy dosahují výšky přes 700 metrů nad mořem. Právě zde se zvedají také tři nejvyšší anglické vrcholy: Scafell Pike (978 m), Sca Fell (964 m) a Helvellyn (950 m). Přestože v této oblasti najdeme množství přírodních nej, potkáte zde jen velmi málo lidí. Například údolí Wasdale je jedno z nejzapomenutějších míst, i když se zde nachází nejhlubší anglické jezero Wast Water (-79m). Jezera, která leží v jižní části národního parku jsou obklopena kulatými nízkými pahorky, které během let vytvarovaly ledovce. To má za následek vznik mohutných vodopádů. Kromě velkých jezer najdeme v této oblasti také úplně malinká jezírka, která se někdy rozprostírají téměř až na hřebenech hor. Dobrým příkladem je například jezírko Sprinkling Tarn ležící v nadmořské výšce 700 metrů.

Lake District

Díky rozlehlým močálům a rašeliništím, hlubokým jezerům a tmavým lesům se tato oblast po staletí vyvíjela zcela izolovaně od okolní Anglie. V době kamenné lidé začali mýtit lesy na pobřeží. Není to tak dávno, co byly v údolích Ullswater a Langdale objeveny ve skalách rytiny podávající svědectví o prehistorických aktivitách v době před 5000 lety. V Ullswateru byly nalezeny rytiny oválů nejrůznějších velikostí spojené rytými liniemi, které zde zanechali ranní osadníci. V Langdale jde zase o rytiny spirál a kruhů, které údajně ale nesouvisí s megalitickými kruhy, které se v národním parku také nacházejí. Podobné rytiny byly objeveny i v Irsku a jižním Skotsku.

Lake District

V období mezi 1.-4. stoletím byla Anglie okupována Římany, kteří v této nehostinné oblasti vystavěli první dvě silnice. Římany následně vystřídali Normané, kteří zde vykáceli většinu stromů, aby mohli stavět své lodě. Vše pak dovršili mniši z cisterciáckých klášterů Furness a Byland, kteří pokračovali v kácení, aby měli pastviny pro svá stáda ovcí. V té době totiž obchod s ovčí vlnou velmi vynášel. Na okrajích jezer se pak usídlili taviči železa, kteří vykáceli poslední zbytky zdejších lesů a vytvořili zde doly na olovo a měď. Ty prosperovaly až někdy do roku 1870 a místní lidé se pak věnovali také těžbě břidlice a stavebního kamene. Postupem času se lesní správa i někteří zdejší majitelé pozemků rozhodli, že začnou tuto horskou krajinu opět zalesňovat. Byly zde však zasazeny hospodářsky využitelné jehličnany, které zde do té doby nikdy nerostly. I přesto na některých místech objevíme ostrůvky listnatého lesa, kde se mísí prapůvodní anglické jasany a duby. Tyto stromy vytváří tolik důležitý životní prostor pro jednotlivé rostliny a živočichy, kteří je potřebují pro své přežití a bez nichž by nemohli existovat. Dobrým příkladem je výskyt vzácné červené veverky, kterou jinde v Anglii nenajdete.

Lake District

Rozsáhlé území je také pokryto lučinami, které představují další důležitý životní prostor. Na této kvalitní půdě najdeme množství nejrůznějších trav a bylin, které lákají určité druhy brouků a motýlů. Nejdůležitější roli zde hraje druhově velmi bohatá senná louka, které je na jaře a v létě posetá pestrobarevnými bylinami s ještě barevnějšími motýly. Vrcholky hor zde pokrývají močály s vřesem a hustými mechovými polštáři. Nejkrásnější jsou hory v létě, kdy zdejší vřesoviště vykvetou svou růžovou barvou. Západní hranici národního parku Lake District tvoří Irské moře. Chráněné jsou zejména písečné přesypy u ústí Ravenglass, kde se líhnou vzácné ropuchy krátkonohé. Duny přírodní rezervace Drigg se zase staly domovem pro kolonii racků chechtavých.

Článek byl zobrazen 13 030 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko