Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jersey a Guernsey - rozkvetlé ostrovy

Ostrovy Jersey a Guernsey jsou turisticky i historicky velice atraktivní. Překvapí své návštěvníky krásným a teplým počasím, dlouhými písečnými plážemi a průzračně modrým mořem. Tento popis vypadá, jako bychom se bavili o některém z ostrovů ležícím ve Středozemním moři, ale není tomu tak.

Anglicky se těmto normanským ostrovům řekne Channel Islands a Velké Británii připadly vlastně trochu omylem. Během panování anglického krále Jana I. Bezzemka probíhala válka s Francií. Zatímco pevninská část Normandie připadla Francii, na ostrovy roztroušené v moři bylo zapomenuto a tak zůstaly Británii. Během druhé světové války ostrovy okupovala německá armáda. Ještě na přelomu 19. a 20. století se na ostrovech mluvilo normanskými nářečími francouzštiny. Dnes jerseysky a guernsejsky mluví pouze 2% obyvatel staršího věku. Mladá populace již podlehla nátlaku angličtiny.

Podnebí však na ostrovech není zdaleka takové jako v Británii. Slunce zde svítí 2000 hodin ročně a krásná příroda láká k procházkám. Při těch můžete objevit staré hrady či bílé majáky, nebo obdivovat pobřežní útesy. Ostrovy jsou porostlé 1 800 druhy kvetoucích rostlin. Typické jsou rododendrony, kamélie, floxy a frézie. Není divu, že bývají ostrovy nazývány „rajské zahrady“.

Největší z normanských ostrovů je Jersey, ke kterému patří ještě množství malých neobydlených ostrůvků. Rozkládá se na ploše 116 km2 a žije zde 80 000 obyvatel. Hlavním městem je Saint Hélier. Město si stále uchovává viktoriánský ráz. Je zde pověstná Durrelova zoologická zahrada, která se věnuje chovu velmi ohrožených druhů zvířat. Tuto zahradu spravuje nadace Durrel Wildlife Conservation Trust. V obrovských voliérách zde žijí gorily, orangutani, lvíčci, tamaríni, lemuři madagaskarští i ksukoli ocasatí. Některé druhy opic žijí zcela volně v korunách stromů.Ostrov Jersey je známý také tím, že se zde vyskytuje tzv. jerseyský skot. Je malého vzrůstu, karamelové barvy a dává extrémně tučné mléko, které obsahuje až 5% tuku.

Druhé místo co do velikosti zaujímá ostrov Guernsey. Jeho hlavním městem je St. Peter Port, kde žije 16 300 obyvatel. Toto město je považováno za nejkrásnější evropský přístav. Na Guernsey se snoubí přírodní krásy s evropskými vlivy. Domky z červené a modré žuly s bíle orámovanými okny jsou zasazeny do zahrad s hortensiemi, růžemi či kvetoucími šruchami. Květinářství tvoří na ostrovech důležité odvětví ekonomiky, jelikož se zdejší květiny vyvážejí do celého světa. Přístavu hlavního města dominuje hrad Cornet, který několikrát zachránil ostrov před útoky Francouzů. Dnes je zde muzeum. V domě zvaném Hauteville v uličce Saint Peter Port žil ve vyhnanství se svou rodinou Victor Hugo, který zde napsal taková díla jako Bídníci či Dělníci moře. Zamiloval si tyto ostrovy a dnes ho zde připomíná Boucherův pomník v místním parku. Ostrov byl inspirací nejen pro Huga, ale také pro malíře Augusta Renoira, který krásy ostrova přenesl na plátno. Do správního území ostrova Guernsey patří také ostrovy Alderney, Sark, Herm a malé ostrůvky Brecqhou, Jethou a Lihou.


Foto: St. Peter Port

Celková rozloha ostrovů je 195 km2 a žije zde přes 160 tisíc obyvatel. Ostrovy jsou britským závislým územím a Velké Británii náleží již od roku 1204. Nejsou však součástí Spojeného království a ani nejsou členy Evropské unie. Každý ostrov má vlastní zákony, samosprávu i měnu. Platí zde jerseyská i guernseyská libra, jejichž hodnota odpovídá té anglické. Guernsey i Jersey mají každý vlastního správce – bailifa. Ostrovy jsou také známy především jako evropské daňové ráje, díky svým velmi výhodným daňovým zákonům a úlevám.

Článek byl zobrazen 14 775 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko