Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Britské muzeum - klenotnice dávné historie

Pro milovníky historie a tajuplných artefaktů je Britské muzeum jakousi Mekkou, kterou při návštěvě Londýna v žádném případě nelze vynechat. I když mělo původně sloužit pouze jako soukromá sbírka, stalo se z něj nakonec jedno z největších veřejných muzeí na světě.

Britské muzeum drží ještě jedno prvenství - je také nejstarším světovým muzeem. Bylo založeno již v roce 1753 jako skladiště pro rozsáhlé sbírky lékaře a vědce sira Hanse Sloana žijícího v letech 1660 – 1753. Zakládací listina pochází ze dne 7. června roku 1753 a je v ní uvedeno, že k muzeu patří ještě další dvě knihovny: Cottonian Library sira Roberta Cottona a Harleian Library hraběte z Oxfordu. Roku 1757 pak byla přidána i Royal Library. Sbírky byly umístěny v londýnské části Bloomsbury, tedy na místě, kde se nachází i současná budova muzea. Dne 15. ledna roku 1759 byly pak zpřístupněny pro veřejnost.

V dnešní době je toto muzeum jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Anglii s více než 6 miliony návštěvníků ročně. Jsou v něm umístěny Sloanovy dary i zakoupená díla z celého světa a artefakty pokrývající tisíce let kultur. Hlavní část budovy, ve které jsou tyto jedinečné poklady uloženy, byla vystavěna podle návrhu architekta Roberta Smirkeho. Když byla v roce 1850 dostavěna, stala se nejvelkolepější novořeckou budovou v metropoli. Její architektonickou perlou je Velké nádvoří (Great Court) Alžběty II. s čítárnou Round Reading Room s měděnou kupolí v jejím středu. Jde o zastřešenou plochu, která byla otevřena teprve v roce 2000 a představuje největší zastřešený prostor v celé Evropě. Střecha s kovovou konstrukcí je vyplněna 1656 skleněnými panely. Průčelí budovy bylo inspirováno řeckými chrámy a zdobí jej proto 44 jónských sloupů. Nad vchodem se nachází trojúhelníkový štít, jenž je zdoben plastikami Richarda Westmacotta z roku 1852.

Na ploše téměř 4 kilometrů čtverečních jsou pod jednou střechou vystaveny více než 4 miliony exponátů. Je zde umístěna jedna z největších sbírek starožitností, tisků, kreseb, knih a dalších předmětů ze všech kontinentů, které dokumentují historii lidstva od počátku až do současnosti. Mnohé artefakty jsou navíc ještě uschovány mimo budovu muzea, protože už se pro ně nenašlo místo.

Nepřekonatelná je v Britském muzeu sbírka řeckého umění, egyptská sbírka je zase nejvýznamnější sbírkou mimo Egypt. Mimo nich zde najdete také řadu skvostů z anglosaské a římské Británie, Číny, Japonska, Indie, Mezopotámie a dalších zemí. Řeckou a římskou sbírku, stejně tak jako sbírku starověkého umění Blízkého východu najdete na všech třech podlažích. Je jim vyhrazeno nejvíce prostoru. Africké kolekce jsou umístěny v dolním patře, zatímco asijské exponáty zabírají hlavní a horní podlaží v zadní části muzea. Ve východním rohu hlavního podlaží jsou umístěny také americké kolekce. Egyptské sbírky si můžete prohlédnout v rozměrné síni západně od Velkého nádvoří a také v prvním patře.

K řeckým a římským památkám patří také asyrská sbírka, kykladské umění, minojské artefakty a staré vázy z dob klasického Řecka. K nejcennějším památkám této části muzea patří mramorový vlys Appolónova chrámu v Bassech, památník Néreidek, artefakty z chrámu Erechteion, z mauzolea v Halikarnasu nebo dokonce z kolosálního Artemidina chrámu v Efesu. Největším skvostem v prvním patře je však bezesporu Portlandská váza z počátku prvního tisíciletí, která je vyrobená z kobaltově modrého skla a zdobená neprůhlednými bílými portréty.

Když se přemístíte do oblasti památek západní Asie, můžete se kochat například Balavátskou bránou z paláce Salmanasara III., reliéfy z paláce v Nimrudu, mezopotamskými vlysy, rakví pocházející z města Uru, která je považováno za vůbec první velké město na světě. Z Uru pochází ještě další velmi cenné památky, jako soška Skopce v houští, Urská standarta nebo Flood Tablet – tabulka líčící potopu světa.

Ceněné jsou rovněž egyptské sbírky, mezi nimiž najdete takové poklady jako sochy sedícího Amenhotepa III., Rosettskou desku, sochy Sesostrise III. či obří hlavu Amenhotepa III. V horním patře můžete obdivovat obrovskou sbírku egyptských mumií a to nejen lidských, ale také mumií různých zvířat. Sbírka egyptských památek v Britském muzeu patří k nejlepším na celém světě. Orientální sbírka obsahuje památky buddhismu, taoismu a konfucianismu. Zajímavé jsou především tibetské hudební nástroje, buddhistické stúpy z Amarávatí, čínské sbírky a sbírky indického sochařství.

Za vidění stojí i islámské památky, syrské bronzové předměty z 13. až 15. století, hvězdářské pomůcky, zakřivené šavle, maurská či isnická keramika. Snad nejslavnějším exponátem z prehistorických a římsko-britských sbírek je tzv. poklad z Mildenhallu, který je tvořen 28 kusy stolního náčiní pocházejícího ze 4. století. Většinu návštěvníků však do muzea láká spíše poklad z anglosaské lodi, která byla potopena u Sutton Hoo a následně objevena v roce 1939.

Autor: Jana Přibylová
Foto: jpatava

Článek byl zobrazen 8 500 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko