Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

London Eye - Ruské kolo trochu jinak

Každý asi chodil v dětství na kolotoče a různé související atrakce. Mezi oblíbené patřilo i tzv. „ruské kolo“, kde nás sedačky vynesly nahoru a zase dolů. Škoda, že ne ještě výš a na delší dobu! Ale své dětské sny si již několik let můžeme splnit v Londýně na břehu řeky Temže.

Právě tam totiž stojí donedávna největší vyhlídkové kolo na světě, pojmenované London Eye (Londýnské oko), někdy též přezdívané Millennium Wheel (Kolo tisíciletí). To proto, že bylo slavnostně dokončeno v roce 1999 a v květnu 2000, v posledním roce druhého milénia, zpřístupněno veřejnosti.

Londýnské oko je podivuhodným technickým dílem, jehož vybudování stálo značné úsilí a na němž se podílelo mnoho firem a odborníků z několika zemí, celkem přes 1 700 lidí. Pro nás je přitom zajímavé, že samotné srdce kola, tedy hlavní hřídel, závěsy a klouby konstrukce, pocházejí z České republiky a vyrobila je plzeňská Škoda. Konstrukce kola je z Nizozemí, kabinky z Francie a jejich speciální prostorově zakřivené zasklení z Itálie, stejně jako ocelová lana spojující střed a „ráfek“, ložiska jsou z Německa atd. Vše pochopitelně zastřešovali Britové, kteří rovněž řídili montáž. I ta byla velmi zajímavá, neboť jednotlivé komponenty byly na místo dopraveny na pontonech po Temži, přičemž kvůli přílivu a odlivu musel být dodržen přesný rozvrh (kvůli výšce mostů). Kolo bylo poté nejprve částečně smontováno na hladině Temže ve vodorovné poloze a teprve poté vztyčeno do polohy svislé. Stavba zabrala celkem 16 měsíců, celá realizace včetně projektování a přípravných prací 7 let.

Londýnské oko

Výsledek je impozantní – kolo dosahuje výšky 135 metrů a celkem, včetně kabinek atd., váží úctyhodných 2 100 tun. Hřídel má na délku 25 metrů, tloušťka ocelových lan je 7 cm. Jen pro srovnání, u nás známější kolo ve vídeňském Prátru je vysoké necelých 65 metrů, londýnskému by tedy sahalo sotva po osu.

Celá stavba je přitom navržena tak, že může být v případě potřeby zase demontována a přepravena na jiné místo. Pravděpodobně proto, že londýnská radnice kolo původně povolila jen na 8 let, po obrovském úspěchu u návštěvníků však platnost povolení prodloužila na neurčito. Proto se kolo zřejmě hned tak stěhovat nebude. Ačkoliv, člověk nikdy neví… I přes obrovský zájem je totiž celý projekt zatím ztrátový. Ne že by si nevydělal na svůj provoz, to ano, ale problémem jsou velké půjčky, z nichž byla stavba financována. Proto je provoz zatížen vysokými splátkami úroků.

Pokud se budete chtít v kole „proletět“, základní vstupné pro dospělého je nyní 15,50 libry, existují také slevy pro děti, důchodce a postižené. Jestliže nechcete čekat ve frontě, která je někdy poměrně dlouhá, máte možnost koupit si dražší lístek „fast track“ za 25 liber, za výlet se sklenkou šampaňského pak budete muset obětovat 33 liber.

Londýnské oko

Ať tak či tak, čeká vás cesta jednou z 32 klimatizovaných kabinek (každá váží 10 tun), pohybujících se rychlostí 0,26 m/s (cca 0,9 km/hod). Za normálních okolností se proto nastupuje za chodu, pohyb je dostatečně pomalý. Pouze v případě nástupu starších osob, postižených apod. se kolo zastaví. Najednou se v něm může vézt až 800 lidí. Cesta nahoru trvá asi čtvrt hodiny, dolů pochopitelně rovněž tak, takže počítejte s půlhodinovým zážitkem. Výhled na Londýn je skvělý, z nejvyššího bodu dosahuje viditelnost za dobrých povětrnostních podmínek kolem 40 kilometrů. Není proto divu, že atrakci navštíví v průměru 3,5 milionu lidí za rok.

Londýnské oko si však svůj primát největšího vyhlídkového kola neudrželo. V květnu 2006 otevřeli totiž v čínském Nančangu kolo vysoké 160 metrů, v únoru 2008 pak vyhlídkové kolo v Singapuru dosáhlo ještě o 5 metrů výše. Tím ale závod o největší kolo nekončí – v Berlíně se chystá obdobná stavba, která má být vysoká až 185 metrů. Přetrumfnout všechny by ovšem měli opět Číňané, kteří zahájili stavbu tzv. „Velkého pekingského kola“, jež má dosahovat výšky dokonce 208 metrů. Pokud se vše povede, obě zmiňované stavby budou dokončeny na konci roku 2009.

Ale Londýnské oko si i přesto podrží jeden primát. Na rozdíl od všech jmenovaných, jeho konstrukce je zavěšena pouze jednostranně, takže je stále nejvyšší tohoto druhu. „Konkurence“ má nebo bude mít osy podpírány z obou stran.

Aktuální informace (otevírací doba, slevy atd.) i další zajímavé údaje najdete na domovských stránkách kola www.londoneye.com, samozřejmě v angličtině.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 15 203 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko