Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

„Fotbalový“ Manchester - město kanálů

Nenechte se odradit! Řeč není o stokách, ale o plavebních kanálech, kterými je anglický Manchester doslova protkaný. Pamatují věhlas města za éry průmyslové revoluce, i vznik první železnice na světě. V současné době jsou svědky například fotbalového šílenství nebo výstavby mrakodrapů.

Manchester je významné město a metropolitní distrikt v regionu Severozápadní Anglie. V samotném městě žije bezmála 500 tisíc obyvatel, celou oblast tzv. Velkého Manchesteru (mimo Manchesteru zahrnuje také města Trafford, Tameside, Salford, Wigan, Bolton, Bury, Oldham, Rochdale a Stockport) obývá ale přibližně ještě o dva milióny více lidí.

Manchester

Manchester leží v severozápadní Anglii, na severu je oblast ohraničená Peninským vřesovištěm a na jihu Cheshirskou nížinou. Centrum města vyrostlo na břehu řeky Irwell, nedaleko od soutoku řek Medlock a Irk. Jižním okrajem města protéká řeka Mersey. Manchester má pověst města s vlhkým podnebím a deštivým počasím, přitom průměrný roční úhrn srážek je tu nižší než v jiných anglických městech. Pověsti nahrává skutečnost, že zde srážky mívají relativně slabou intenzitu, ale trvají většinou delší dobu.

Historie Manchesteru je dlouhá a bohatá. Významnou roli sehrál během průmyslové revoluce, a to také díky své geografické poloze – blízkosti pobřeží, přístupu k moři i podnebí. Název města pochází podle dostupných pramenů z latinského jména (zřejmě keltského původu) Mamucium – složeného z mamm, tj. prsa a staroanglického ceaster, tj. tábor.

Manchester

Oblast Manchesteru byla osídlena ještě před příchodem Římanů do Anglie. V době, kdy Římané táhli proti Brigantům, nechal římský vojevůdce Agricola postavit na východním břehu řeky Irwell pevnost. Tato dočasná stavba byla několikrát přestavována a stala se významnou zastávkou na cestě na sever k pevnostem v Chesteru a Yorku. (Severní brána pevnosti a část hradeb byla rekonstruována poblíž Castlefieldu.) Ve středověku zde existovalo opevněné panské sídlo. Šlechtic a kněz Thomas De La Warre ho v roce 1422 věnoval církvi, aby zde vznikla kolej pro kněze, a současně zahájil stavbu univerzitního chrámu. Z koleje je nyní „Chethams School of Music“, chrám byl základem nynější Manchesterské katedrály.

Roku 1301 obdržel Manchester královský patent pro pořádání trhů a od té doby byl významným obchodním centrem oblasti. Ve 14. století se Salford a Manchester stali domovem komunity flámských tkalců, kteří se zde usadili, vyráběli vlněné oděvy a započali tak tradici tkaní sukna.

Manchester

Průmyslová revoluce na konci 18. století změnila původní malé obchodní město na významné průmyslové centrum. Vlhké podnebí vyhovovalo zpracování bavlny a rozvoj párou poháněných strojů urychlil proces předení a tkaní. Manchester se postupně stal také distribučním střediskem s mnoha skladišti. Výstavba Bridgewater Canbal, prvního umělého vnitrozemního kanálu ve Velké Británii, podpořila rozvoj průmyslu dostupností levného uhlí. Zprovoznění „Liverpool and Manchester Railway“, první železnice na světě pro osobní přepravu, dále urychlilo rozvoj města a jeho okolí. Na konci 19. století byl vybudován Manchester Ship Canal (téměř 60 km dlouhý kanál od Salfordu až k Merseyské zátoce u Liverpoolského přístavu), který zřístupnil Manchesterský přístav i velkým zaoceánským plavidlům.

V době rozvoje průmyslu rychle rostl i počet obyvatel města. Za prací sem přišlo nejvíce lidí z hladomorem postiženého Irska. Vliv irské komunity je v Manchesteru patrný ještě dnes, a to zejména při oslavách svátku svatého Patrika, patrona Irů.

V meziválečném období 20.století byl Manchester postižen krizí, která se dotkla především textilního průmyslu. V době druhé světové války se ve městě vyráběly letadla pro Royal Air Force, včetně známého bombardéru „Avro Lancaster“. Manchester byl častým terčem nacistických náletů, které zničily značnou část historického centra města a vážně poškodily katedrálu. K další újmě přišly historické budovy v červnu roku 1996, kdy v centru Manchesteru vybuchla nastražená bomba radikálního hnutí IRA. Výbuch tehdy zranil 200 lidí a navždy změnil podobu centra. Při následné rekonstrukci byly vybudovány komplexy nových budov určených zejména pro nákupy a zábavu, nejznámější z nich je „Printworks“. I přes tyto zásahy zůstává centrum města pozoruhodné pro svou polohu poblíž sítě kanálů a mlýnů, a proto je také zapsáno na seznamu památek chráněných UNESCO.

Manchester

Současný Manchester je městem umění, mediálního průmyslu, vysokoškolského vzdělání a obchodu. Je pro něj typické velké množství kancelářských prostorů soustředěných do celých čtvrtí. V tomto směru se nejdynamičtěji rozvíjí Spinningfields, první významnou stavbou v této části města byla centrála Royal Bank of Scotland, v budoucnu zde má vyrůst i 110 metrů vysoká budova justičního centra Crown Court. Nedaleko centra v Salford Quays je plánována regenerace oblasti využívané dříve pro stavbu lodí, například by se sem měli z Londýna přestěhovat některé redakce BBC.

Manchester je také hlavním nákupním centrem severu Anglie. Obchody jsou soustředěné převážně v Manchester Arndale Centre ve středu města a v Trafford Centre za městem. V oblasti Shambles najdete pobočky obchodních řetězců Harvey Nichols, Marks and Spencer a mnoho módních butiků.

Centrum města má zajímavou polohu poblíž sítě kanálů a mlýnů a dá se snadno projít pěšky. Tvoří ho několik rozdílných čtvrtí, což mu dodává zajímavý a živý charakter. Uprostřed najdete náměstí Piccadilly Gardens, západním směrem dorazíte do čtvrti Millennium, postavené po bombovém útoku v roce 1996. Severně od Piccadilly Gardens leží osobitá a bohémská Northem Quarter, zajímavými místy jsou i Canal St a Gay Villaga nebo Čínská čtvrť, která je největší ve Velké Británii. Proslulé kluby a bary jsou soustředěny převážně kolem Manchesterské univerzity.

Manchester je také kulturním městem. Zrodily se tu kapely jako Bee Gees, Hollies, Oasis, Simply Red nebo z mladších Take That. Fungují zde jeden komorní a dva symfonické orchestry. Svým návštěvníkům nabízí město bohatou a zajímavou nabídku nejrůznějších muzeí a galerií. Přední místo zaujímá Manchester Art Gallery, z muzeí pak nové Urbis s expozicí věnovanou životu ve městech. Zajímavým místem je také Castelfield, dřívější průmyslové centrum, dnes park se spoustou muzeí, galerií a restaurací. K nejnavštěvovanějším budovám ve městě patří Lowry v Salford Quays, obrazárna s díly oblíbeného anglického malíře L. S. Lowryho. Ve stejnojmenném domě sídlí i dvě divadla a několik galerií. Zajímavým místem je také observatoř Godlee s původním funkčním vybavením. Kromě podívané do nebes nabízí i krásný výhled na město.

Manchester

Samostatnou kapitolou města je sport. Fotbalovým fanouškům jsou dobře známy kluby Manchester United a Manchester City. Domovským stadiónem Manchester City je City of Manchester Stadium, Manchester United najdete na známém Old Trafford, největším fotbalovém stadiónu v Anglii. Ve městě působí ale ještě desítky menších klubů. Podle průzkumu Urbis centre má Manchester nejvyšší koncentraci fotbalových klubů na jednoho obyvatele na světě.

Důležitým sportem je ve městě také kriket. Nejslavnější klub Lancashire County Cricket Club obývá kriketový stadión Old Trafford, s fotbalovým má společné pouze jméno. Manchester se pro svou výbornou vybavenost moderními sportovními stánky dvakrát, bohužel neúspěšně, ucházel o pořádání Olympijských her, a to v letech 1996 a 2000. Město má být místem některých soutěží Olympijských her roku 2012.

Dostat se do Manchesteru a pohybovat se po něm je to nejmenší. Můžete přiletět na třetí největší letiště ve Velké Británii, přijet po jedné z mnoha dálnic, které do města vedou, nebo sem dokonce můžete připlout, prostřednictvím kanálů se dostanete „doslova“ kam budete chtít. Nezapomenutelným zážitekem je i cesta vlakem, byť jen z nostalgie, vždyť zde byla vybudována první železnice pro osobní přepravu na světě. Dopravu po městě zajišťují taxíky „Black Cabs“ a výborně fungující tramvajový systém Metrolink.

Manchester je v současné době jedním z nejperspektivnějších měst ve Velké Británii. Změnil se z ospalého průmyslového města na kulturní a průmyslovou metropoli, město moderní architektury i proslulých barů, vyhlášené klubové scény a samozrejmě fotbalu.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 21 949 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko