Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Víkend v Národním parku Peak District – ráj turistiky a cykloturistiky

Peak District je rájem pro milovníky turistiky a cykloturistiky. Uchvátí vás krásná příroda, čisté říčky a potůčky, pestrá flóra, stalaktitové jeskyně a nekonečné počty ovcí.

V posledních 7 letech našeho pobytu v Anglii jsme se vydali několikrát do Národního parku Peak District (www.visitpeakdistrict.com). Celá oblast je rájem pro milovníky turistiky a cykloturistiky.


Foto: Peak District

Park je chráněné území o rozloze okolo 1400 km² a nachází se v kraji Derbyshire (skoro uprostřed Anglie). Celá oblast je známa krásnou přírodou, čistými říčkami a potůčky, pestrou flórou včetně vzácných orchidejí, vřesovištmi, vápencovými plošinami a stalaktitovými jeskyněmi. Všude vám také budou dělat společnost všudypřítomné ovce.

Kromě kopcovité věčně zelené scenérie jsou zde také četná historická muzea a nádherné palácové domy, např. v Buxtonu nebo Chatsworth House. Ten byl předobrazem pro Pemberley z románu Pýcha a předsudek. 

Po túře pak v tradiční hospůdce určitě vychutnejte jehněčí na kosti (lamb shank on the bone) s jedním z místních lokálních piv (ale).

Pokud by se vám líbili přiložené fotografie a chtěli byste jít v našich stopách, doufáme, že vám níže uvedený průvodce přijde vhod.

Pro ubytování doporučujeme vesničku Castleton (více turistická, www.visitcastleton.co.uk) nebo Edale (klidnější).


Foto: Castleton

Doprava: vlakem z Londýna do vesničky Hope nebo Edale s přestupem v Sheffieldu. Do Castletonu můžete pak dojet autobusem nebo jít pěšky (asi 4 km).

Hostely v oblasti najdete na webu www.yha.org.uk.

Cesta vlakem do vesničky Hope trvá přibližně 3h15min, zpáteční lístek stojí okolo £40 na osobu (vlaková spojení je možno najít přes www.nationalrail.co.uk, pokud koupíte lístky s předstihem, můžete získat výraznou slevu).

DEN 1 – Výstup na Kinder Scout (637 m.n.m.) 

Po vydatné snídani se vydáváme na túru. Celkově máme před sebou přibližně 18 km ve středně těžkém terénu. Trasa vede přes horu Mam Tor, známou pro své stalaktitové jeskyně, vesničku Edale až k Jacob´s ladder (stezka zde začíná strmě stoupat po zbudovaných kamenných schodech).


Foto: Peak District

Kinder Scout je tvořen velkými rašeliništi na náhorní plošině. Až se tam dostanete, budete určitě překvapeni, jak to tam vypadá (jako mořské dno). Určitě si s sebou vezměte foťák a kompas (pokud padne mlha nebo začne pršet, je tam ztížená orientace a buzola se vám bude velmi hodit).

Při cestě nazpátek se zastavte v hospůdce ve vesničce Edale na zaslouženou pintu místního piva a něco dobrého k snědku.

DEN 2 – Procházka okolo Castletonu a návštěva jeskyní

Po předchozím namáhavém dni byl tento odpočinkový. Dopoledne jsme navštívili hrad (zříceninu) Peveril Castle a po obědě jsme vyrazili na procházku kolem Castletonu. Při cestě jsme u místní farmy dokonce nakoupili i čerstvá vajíčka (doma v Londýně se hodila). Do „vajíčkové“ (dříve asi poštovní) schránky stačilo vhodit libru a vzít si 6 čerstvých bio vajec.


Foto: Peak District

Pod horou Mam Tor jsme také navštívili jeskyně ukrývající polodrahokam Blue John (www.bluejohn-cavern.co.uk). Ten si tu můžete i sami opracovat v malé dílničce muzea.

Pokud se tedy chystáte do Anglie, pokuste se Peak District zařadit do vašeho cestovního plánu. Nebudete zklamáni. 

Autor: Jakub a Eva

Jakub a Eva přispívají do Nezávislého průvodce Londýnem, Anglií a Skotskem (MINTY TRIPS – www.mintytrips.cz). Najdete tam vše, co jste kdy potřebovali vědět při vašich cestách do Velké Británie. Průvodce je sestaven lidmi, kteří v Británii žijí, obdivují její krásy a místa, která doporučují, dobře znají. 

Článek byl zobrazen 4 663 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko