Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Univerzitní město Oxford

Malé stopadesátitisícové městečko Oxford na řece Temži je dnes známé především díky univerzitě, jež patří k vůbec nejstarším na světě. Aby vás však návštěva města zaujala, nemusíte být zrovna pilnými studenty zdejší akademické obce. Oxford totiž nabízí spoustu zajímavých příležitostí pro každého.

Počátky města Oxfordu zůstávají dodnes zahaleny tajemstvím. Podle jedné verze jej v 11. století př.n.l. založili Trójané, další teorie přikládá jeho vznik tyranskému králi Mempriciu, který ovládal území dnešní Anglie přibližně o čtyři sta let dříve. Ať už je to jak chce, první písemná zmínka o Oxfordu se objevuje až v Anglosaské kronice z roku 912. V té době již nabyl Oxford velkého významu, což dokazuje i fakt, že mu za vlády Jindřicha II byla udělena zvláštní privilegia, kterými se ve své době mohli pyšnit pouze obyvatelé hlavního města.

Oxford

Ve 12. století je v Oxfordu založena univerzita, která od té doby významně ovlivňuje další dění ve městě. Nutno dodat, že vztahy mezi místními občany a univerzitní komunitou nepatřily vždy k těm nejvřelejším. Přesto si University of Oxford udržela své pevné místo a je dnes považována za jednu z nejprestižnějších univerzit na světě. V současné době se sestává z 39 fakult, na kterých získává vzdělání přes dvacet tisíc studentů. S jejími absolventy se můžeme setkat jak v řadách významných politiků, umělců, spisovatelů, ale i vědců, z nichž mnozí jsou nositeli Nobelovy ceny.

Pod univerzitu také spadá většina turisticky atraktivních památek. Chcete-li alespoň trochu ochutnat kouzlo studentského života v Oxfordu, vydejte se na procházku po uličkách města a navštivte ty části univerzity, které jsou zpřístupněny veřejnosti.

Oxford

Svou prohlídku začněte v Christ Church Cathedral, v původním chrámu zasvěcenému svaté Frideswidě. Ten byl později rozšířen a stal se hlavní katedrálou oxfordské diecéze, přičemž zároveň slouží jako univerzitní kaple. Svatá Frideswida je dodnes považována za významnou patronku města i univerzity. Duchovní útěchu mohou studenti nalézt i v nedalekém univerzitním kostele sv. Panny Marie. Vystoupíte-li na vrchol jeho věže, naskytne se vám nádherný výhled do celého města a okolí.

Jen kousek od katedrály se nachází jedna z největších knihoven světě - Bodleian Library. V době svého založení, v roce 1602, zde bylo uloženo okolo dvou tisíc svazků, avšak dnes jejich počet výrazně přesahuje 9 milionů. Jsou uloženy v policích, které dohromady měří 176 kilometrů. Obrovské prostory knihovny navíc umožňují studium až 2500 studentům najednou. Její jednotlivé budovy jsou také často využívány při natáčení historických filmů, neboť díky své nezaměnitelné architektuře věrně dokreslují dobovou atmosféru staré dobré Anglie. V nedávné době se zde natáčela i série populárních filmů o Harrym Potterovi.

Oxford

Oxford leží necelých 90 kilometrů severozápadně od Londýna. Vlaky z Paddingtonského nádraží jsou sem vypravovány v půlhodinových intervalech. Autobusová spojení jsou ještě častější. Jízda trvá přibližně hodinu a čtyřicet minut.

Autor: Kateřina Maňasová

Článek byl zobrazen 24 963 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko