Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Romantické putovaní po řece Temži

Řeka Temže pramení v hrabství Gloucestershire, nedaleko malé vesničky Kemble. Od pobřeží ji dělí více než 350 kilometrů. Přesto se mnoho lidí každoročně vydává překonat alespoň její část a vychutnat si tiché kouzlo řeky, jež se stala doslova synonymem jižní Anglie. Vypravme se po ní i my, alespoň ve několika krátkých zastaveních.

Pozor, vyplouváme

Podobně jako další řeky i Temže se potýká s nedostatkem vody na svém horním toku a začíná být sjízdná až z malebného městečka Lechlade. Právě zde se nachází nejvýše položená plavební komora sv. Jana, ze které se vydává na svou dlouhou plavbu většina romantiků, ale i rodin s dětmi, jež touží prožít své prázdninové dobrodružství poněkud netradičním způsobem. Komoru střeží mohutná socha, vzdáleně připomínající Poseidona, vládce všech moří. Na jejím piedestalu je vyrytý nápis Thames, a tak jí dnes nikdo neřekne jinak než Old Father Thames.

podzim na Temži
Foto: podzim na Temži

Univerzitní město Oxford

Město, jehož zvuk zdaleka přesáhl hranice staré dobré Anglie, je naší první zastávkou. Po celá dlouhá staletí je Temže úzce spjata se zdejším studentským životem, a stala se oblíbeným místem dostaveníček univerzitních lásek. Srdce svých spolužaček tu na malých pramičkách lámaly i tak významné osobnosti jako byl král Edward VIII, Harold Wilson, Edmont Halley, Graham Greene, John Galsworthy, či v současnosti populární herec Hugh Grant a komik Rowan Atkinson. Každým rokem se ve zdejších vodách koná velká sportovní událost. Tou je závod osmiveslic mezi studenty Oxfordské univerzity a studenty jejího věčného rivala Cambridgské univerzity. Jen kousek od nábřeží stojí významné univerzitní budovy a muzea. Převážná většina z nich je přístupna veřejnosti, a tak můžete alespoň na chvilku vystoupit z lodi a vychutnat si neopakovatelnou atmosféru a úctu tohoto starodávného města.

Reading

Dalším univerzitním městem na cestě je Reading, průmyslové centrum v hrabství Berkshire. Z historických a zajímavých památek nemá výletníkům příliš co nabídnout, avšak alespoň za krátkou návštěvu stojí zdejší opatství a s ním sousedící věznice, ve které svého času nedobrovolně pobýval a tvořil i známý spisovatel Oscar Wilde. Mnohem příhodnější k zastávce je na první pohled nezajímavý přístav Benson, ležící na poloviční cestě mezi Oxfordem a Readingem. Tvoří ideální výchozí bod pro výlety po okolí. Můžete se odsud vydat do nedalekého Dorchesteru, ve kterém stojí nádherné starodávné opatství a pozůstatky pevnosti, pocházející z doby železné. Pět kilometrů vzdálený Wallingford proslul zase jako domov nejznámější spisovatelky detektivek všech dob Agathy Christie. Strávila zde více než čtyřicet let svého života a v rozmanitých uličkách nacházela inspiraci pro svého Hercula Poirota či slečnu Marplovou.

Marlow
Foto: Marlow

Tiše si proplouvat kolem historických míst jako je Hampton Court či Windsor Castle a beze spěchu si vychutnávat chvíle pohody na jedné z nejznámějších řek Evropy. Naše putování pokračuje z Readingu až do míst, kde se Temže vlévá do Severního moře.

Nejznámější závod osmiveslic
Hned první zastávkou po vyplutí z Readingu je příjemné městečko Henley, jež si dodnes uchovalo nezaměnitelnou atmosféru anglických venkovských měst 19. století. Právě zde se již od roku 1839 pořádá každý první týden v červenci slavná Henleyova královská regata. Tento veslařský závod je ovšem více společenskou než sportovní událostí. Pokud jste ke zdejším břehům připluli v jinou dobu, nevadí. V místním Říčním a veslařském muzeu jsou zachyceny veškeré významné momenty tohoto prestižního klání.

Na návštěvě u královny
Z Henley se Temže vine zelenými loukami a polemi, podél rozmanitých venkovských usedlostí a měst, až do té doby, než se na obzoru objeví obrysy mohutného Windsoru. Bývalé královské letní sídlo patří dodnes k nejkrášnějším a nejvyhledávanějším památkám celé Anglie a jeho návštěvu byste proto neměli vynechat ani vy. Kdoví, možná budete mít štěstí a zahlédnete někoho z královské rodiny, jak se tu oddává slastnému odpočinku. Přejdete-li po starém železném mostě na druhý břeh, můžete spatřit další z prestižních univerzit – Eton College.

domy u Temže
Foto: domy u Temže

Kde se psaly dějiny
Runnymede je dalším zajímavým místem, kde stojí za to opustit alespoň na chvíli palubu našeho korábu. Právě zde byl podepsán anglickým králem Janem v roce 1215 dokument známý pod názvem Magna Carta Libertatum. Ta se později stala základem pro ústavní právo mnoha demokratických zemí. Nedaleko pamětní desky na tuto událost stojí i památník vojenského královského letectva a amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Na břehu si také můžete všimnout kamene, který sem byl položen v roce 1285 a označoval hranice vlivu dřívější londýnské justice nad Temží.

pohled z Londýnského Oka
Foto: pohled z Londýnského Oka

Vítejte v Londýně
Poslední zastávkou na naší výpravě bude hlavní město Anglie. Avšak ještě než dosáhneme jeho břehů, uvidíme další významnou turistickou atrakci, kterou je původní královský palác Hampton Court Palace. V současnosti je přístupný pro veřejnost podobně jako nedaleký labyrint ze živého plotu. V místním parku se každý rok koná známá květinová slavnost Hampton Court Palace Flower Show. Rozhodnete-li se pokračovat dále po proudu do středu města čeká vás příjemné osvěžení v Královské botanické zahradě, či netypické pohledy na Tower Bridge a London Bridge.

Tower Bridge v Londýně
Foto: Tower Bridge v Londýně

V Londýně naše putování ukončíme. Během naší cesty jsme urazili přes 300 kilometrů a projeli jsme čtyřiceti plavebními komorami, které regulují množství vody a brání jejímu vylití z břehů. Proto můžeme směle říci, že se z nás již stali zkušení vodáci.

Autor: Kateřina Maňasová

Článek byl zobrazen 8 292 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko