Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Putování po hradech a zámcích Wessexu

Jižní a jihozápadní Anglie byla odjakživa místem, kam spořádaní angličané jezdili na odpočinek. A není se čemu divit. Příjemné podnebí, rozmanitá přímořská střediska a řada zajímavých památek tvoří ideální kombinaci pro dovolenou. V průběhu staletí zde vyrostlo na padesát nádherných hradů a zámků a my se teď podíváme na tři z nich.

Wessex je jedním ze sedmi hlavních anglosaských království, jež se staly základem dnešní Anglie. Jeho vznik se datuje do roku 497, kdy území původních Keltů obsadil bojovný král Cedrik. Již za jeho vlády dosáhl Wessex obrovského významu, který ještě zesílil porážkou Vikingů o tři století později. I přes veškerou slávu a úspěchy, však dochází k neodkladnému rozpadu království na jednotlivá hrabství. Ty ostatně tvoří základ územních celků dodnes, a tak se nyní na území bývalého Wessexu rozkládá Berkshire, Devon, Dorset, Gloucestershire, Hampshire, Oxfordshire, Somerset a Wiltshire.

Windsor Castle
Foto: Windsor Castle

Naše první zastávka bude v Berkshiru, kde stojí jeden z největších hradů světa. Známý Windsor Castle, bývalé letní sídlo královské rodiny, je dodnes využíván při slavnostních příležitostech. V jeho interiérech se odráží celá devítisetletá historie, přičemž oficiální místnosti zdobí díla od Rembrandta, Rubense, Canaletta a dalších slavných malířů své doby. Kaple sv. Jiří je považována za vůbec nejkrásnější a nejzářnější příklad gotické architektury v celé Anglii. Nevyčíslitelné škody způsobil požár v roce 1992, který zachvátil více než sto místností. Pečlivé restauratérské práce, které probíhaly v následujících letech, však hrad vrátily do původního stavu, a tak se z jeho návštěvy každoročně těší turisté z celého světa.

V sousedním Oxfordshiru se nachází hned sedm panských sídel, z nichž nejpůsobivější je Broughton Castle. Zámek, jež je ze všech stran obehnán vodním příkopem, sloužil v dávných dobách k tajným schůzkám královským oponentům. Naštěstí se vyhnul panovníkově pomstě, a tak zde můžete dodnes obdivovat nádherné interiéry, pocházející z 16. století. Za návštěvu stojí i půvabná zahrada, kterou založila v 80. letech 19. století tehdejší majitelka zámku.

Pomyslný trojúhelník pak doplňuje Sherborne Castle, ležící v západním Dorsetu. Nachal jej postavit koncem 16. století sir Walter Raleigh a sám na něm pobýval přes deset let. Po jeho zatčení připadl hrad královské koruně, od níž ji v 17. století odkoupil šlechtický rod Digby. Ten spravuje Sherborne Castle dodnes. Vedle cenných sbírek dobového nábytku si můžete prohlédnout i jak vypadalo zázemí středověkého hradu. Dokonalý zážitek umocňuje i jezero, na jehož břehu se do výšky tyčí majestátní cedry. Ty údajně zasadil ze semen, které si přivezl ze své cesty do Nového světa, sám zakladatel hradu.

Jako základnu pro výlety si můžete zvolit příjemné univerzitní město Reding, ze kterého je na zmíněné hrady poměrně dobré spojení.

Autor: Kateřina Maňasová

Článek byl zobrazen 9 740 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko