Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Birmingham – průmyslový šperk Anglie

Birmingham je po Londýně druhým největším městem Velké Británie a žije zde kolem 3 milionů obyvatel. Neoplývá četnými architektonickými památkami, ani historickými skvosty, přesto sem přijíždí stále více turistů. Mezi jeho hlavní lákadla totiž patří stylové obchody s módními značkami, s tím spojené nekonečné nakupování, divoký noční život a také významné koncerty kapel světového věhlasu.

Po mnoho let byl Birmingham znám jako velké průmyslové město, právě zde probíhala významná průmyslová revoluce. Ani v dnešní době se z města nevytratil jeho industriální duch, mezi hlavní průmyslová odvětví v Birminghamu patří výroba automobilů, komponentů pro automobilový průmysl, zbraně, elektronika, chemické výrobky, potraviny, šperky a sklo. Díky velkému množství nejrůznějších továren a skladů je Birmingham hojně vyhledáván také zájemci o práci ve Velké Británii. Potkáte zde proto hodně cizinců, kteří z něj dělají kosmopolitní město. Vznik města se datuje do období před 1000 lety, kdy zde stávala jen malá anglosaská farmářská vesnice. Ta se postupem času začala rozrůstat, stavěly se nové domy, zvyšovala se populace a z Birminghamu se stalo důležité obchodní centrum. V 16. století zde byly nalezeny bohaté zásoby uhlí a železné rudy. Od 17. století se ve městě vyráběly malé zbraně, jimiž bylo zásobováno i vojsko vojevůdce a diktátora Olivera Cromwella. Dnes se čtvrť města, kde se zbraně vyráběly, jmenuje „Gun Quarter“. Největší rozkvět zažilo město v 18. století během průmyslové revoluce. Díky tomu se městu začalo říkat „Továrna světa“ nebo také „Město tisíců řemesel“. Kvůli rostoucímu významu Birminghamu sem roku 1889 přijela i královna Viktorie, aby mu udělila statut města. Nedlouho na to, v roce 1900 zde byla vystavěna univerzita University of Birmingham.

Birmingham

2. světová válka zasadila městu tvrdou ránu. Bylo téměř zničeno bombardováním, o život přišly tisíce lidí, další tisíce zase ztratily své domovy. V 50. letech 20. století pak následovala rozsáhlá rekonstrukce, která však dala městu vzhled betonové džungle. V posledním desetiletí prošlo centrum města značnou obnovou, vznikla nová náměstí, obnoveny byly staré ulice, budovy a odstraněny podchody. Industriální Birmingham se tak alespoň trochu snaží přiblížit jiným turisticky atraktivním lokalitám v Anglii.

Mezi nejvýraznější dominanty Birminghamu patří nákupní centrum Bull Ring, k němuž náleží i obchodní dům Selfridges. Tuto jedinečnou stavbu navrhl český architekt Jan Kaplický, kterého známe především jako stvořitele kontroverzní pražské stavby Národní knihovny. Městu vévodí také International Convention Centre s významnou koncertní halou, kde vystupuje Birminghamský symfonický orchestr.

Průmyslová čtvrť Jewellery Quarter je světoznámým a jedinečným průmyslovým komplexem, kde se vyráběly a ještě stále vyrábí překrásné šperky. Jedna třetina šperků vyrobených ve Velké Británii pochází právě odsud. Nachází se zde mnoho malých závodů, jako jsou workshopy, manufaktury a dílny, které se postupně stávají vyhledávanou turistickou atrakcí, zejména díky svému neopakovatelnému koloritu. Turistické využití této čtvrti přinese městu peníze a navíc se mohou lidé a budoucí generace seznámit s architekturou a funkčností průmyslových staveb minulého století. Z některých dílen budou vytvořeny muzea a některé budou úmyslně zachovány i se svou atmosférou 60. a 70. let a přenášet tak ucelený obraz minulosti.

Birmingham však není jen městem průmyslu, na své si zde přijdou také sportovní nadšenci – zejména ti fotbaloví. Nachází se zde hned tři fotbalové kluby hrající nejvyšší anglickou ligu Premier League – Aston Villa, Birmingham City a West Bromwich Albion. Největším sportovištěm je Alexander Stadium ve čtvrti Perry Barr, další velkou sportovní arénou je National Indoor Arena.

Ani o kulturu není ve městě nouze. Světového věhlasu dosáhl například Birminghamský královský balet a sídlí zde i nejstarší taneční škola na světě – Elmhurst School of Dance. Birmingham je však spojen také s populární hudbou, právě zde začaly vznikat nejrůznější hudební styly, jako třeba heavy metal, v 70. letech zde propukl zájem o styly reggae a ska a do povědomí se dostala například kapela UB40. Z Birminghamu pochází mnoho skvělých a celosvětově uznávaných hudebníků, narodil se zde například Robert Plant nebo John Bonham. Birmingham se stal pravidelným pořadatelem mezinárodního jazzového festivalu, který je považován za největší v celé Velké Británii.

Město je poseto také spoustou divadel, galerií a muzeí. Mezi největší divadla patří Alexandra Theatre nebo Birmingham Repertory Theatre. Rozsáhlou sbírku obrazů najdete v Birmingham Museum & Art Gallery. Na současné moderní umění je zase zaměřena Ikon Gallery. V dnešní době je Birmingham dynamicky se rozvíjejícím městem, jež nabízí rozmanité kulturní vyžití na světové úrovni. Neměli byste si nechat ujít ani návštěvu Národního centra mořského života – National Sea Life Centre.

Také okolí Birminghamu je velkým lákadlem pro vyznavače pěší turistiky, nachází se zde totiž pahorky Lickey Hills, Clent Hills a Walton Hill dosahující nadmořské výšky 315 metrů. Poskytují tak skvělý výhled na celý Birmingham.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7 665 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko